- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Presek stanja: Ruske snage uništile ukrajinske sisteme S-300 kod Kramatorska

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaJedinica samohodnih haubica "Msta S" tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini
Jedinica samohodnih haubica Msta S tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Ruske snage su proteklog dana tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini visokopreciznim raketama vazdušnog baziranja pogodile dva komandna mesta, tri vatrena položaja artiljerijskih baterija, kao i 18 područja koncentrisanja ljudstva i ukrajinske vojne tehnike, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
U oblastima naselja Vrubovka i Jakovljevka Luganske Narodne Republike uništena su dva skladišta municije, dodao je on.
Prema njegovim rečima, operativno-taktička avijacija pogodila je 65 područja koncentrisanja ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine. U vazdušnim napadima uništeno je više od 170 neonacista, devet tenkova, dva višecevna bacača raketa „Grad“, baterija poljske artiljerije i osam vozila za različite namene.
Ruski PVO sistemi su tokom protekla 24 časa oborili 12 ukrajinskih bespilotnih letelica u rejonima naselja Lipci, Strelečje, Dementjevka, Borodojarsko, Marjino, Petrovsko, Grakovo, Mali Prohodi u Harkovskoj oblasti, kao i Vasiljevka u Nikolajevskoj oblasti, naveo je portparol.
Konašenkov je naglasio da su raketne snage i artiljerija pogodile 39 komandnih mesta, 47 vatrenih položaja artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, kao i 426 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike. U napadu je uništeno više od 400 nacionalista, 10 oklopnih vozila, tri višecevna raketna bacača „Grad“, 10 specijalnih vozila i tri lansera protivvazdušnih raketnih sistema S-300 u rejonu Kramatorska.
Osim toga, uništen je i jedan samohodni top kalibra 155 mm M109A3 koji je Ukrajini isporučila Norveška, dve haubice M777 kalibra 155 mm proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i sedam artiljerijskih oruđa i minobacača, uključujući i samohodni top „Pion“ kalibra 203mm.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 190 aviona, 129 helikoptera, 1.139 bespilotnih letelica, 333 protivvazdušna raketna sistema, 3.443 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 478 višecevnih raketnih bacača, 1.807 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 3.464 jedinice specijalnih vojnih vozila, zaključio je Konašenkov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
RUSIJA
Drugi Marijupolj: Ukrajinska vojska se utvrdila u Kramatorsku i Slavjansku – blokirano 90.000 civila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala