- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Drugi Marijupolj: Ukrajinska vojska se utvrdila u Kramatorsku i Slavjansku – blokirano 90.000 civila

© AP Photo / Rodrigo AbdUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Ukrajinska vojska utvrdila je položaje u širem području Kramatorsk – Slavjansk, kao ranije u Marijupolju. Tamo je raspoređeno teško naoružanje i tehnika, a 90.000 ljudi je blokirano kao „živi štit“, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U aglomeraciji Kramatorsk – Slavjansk, isto kao ranije u Marijupolju, jedinice Oružanih snaga Ukrajine opremile su utvrđeno područje površine preko 170 kvadratnih kilometara i stvorile neophodne zalihe oružja, municije, goriva, hrane i lekova. U gusto naseljenim mestima militanti su rasporedili teško naoružanje i tehniku, u kućama su opremili položaje, a lokalne stanovnike drže u podrumima pod izgovorom navodnog osiguravanja njihove bezbednosti. Na zidovima zgrada su ispisali: 'Pažnja! Deca'. 'Ovde su deca. Ne pucajte!“, saopštio je general.
Po njegovim rečima, u stambenim naseljima i na teritorijama više od 10 velikih industrijskih preduzeća u Kramatorsku i Slavjansku ekstremisti su blokirali preko 90.000 civila koje koriste kao „živi štit“. Pripadnici nacionalnih bataljona oštro sprečavaju pokušaje civila da se evakuišu na bezbedno, kako u pravcu Rusije, tako i na teritorije koje su pod kontrolom vlasti u Kijevu.
Mizincev primećuje poseban cinizam u tome što je „kijevski režim spreman da žrtvuje živote hiljada svojih građana za postizanje svojih zločinačkih ciljeva, što u potpunosti kopira metode koje su koristili nacisti tokom Drugog svetskog rata kada su pravili 'gradove-tvrđave'“.
Ministarstvo odbrane Rusije ponovo skreće pažnju svetske zajednice na to da je takvo postupanje ukrajinskih neonacista prema civilnom stanovništvu u suprotnosti sa svim opšteprihvaćenim normama međunarodnog humanitarnog prava i da faktički predstavlja zločin protiv čovečnosti i terorizam, dok su zvaničnici kijevskog režima i neposredni izvršioci – ratni zločinci i teroristi.
„Svesni stvarne opasnosti od nastajanja katastrofalne humanitarne situacije i stradanja velikog broja civila u gradovima Kramatorsk i Slavjansk, pozivamo svetsku zajednicu, UN, OEBS, Međunarodni komitet Crvenog krsta i druge međunarodne organizacije da odmah preduzmu sve mere u cilju hitne bezbedne evakuacije civila iz tih gradova koji su pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine“, poručio je ruski general.
Borbe za Marijupolj počele su 25. februara, a tokom borbi grad je bio potpuno blokiran. Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je 16. aprila saopštio da je cela gradska teritorija očišćena od ukrajinske armije, stranih plaćenika i neonacista iz „Azova“, a da su preostali pripadnici ukrajinskih snaga blokirani u metalurškom kombinatu „Azovstalj“.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
RUSIJA
Moskva: Marijupolj – regionalni centar za biološke eksperimente
Uništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
RUSIJA
Šta krije podzemni grad kombinata Azovstalj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala