- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski izviđački kompleks „Strelac M“ u specijalnoj operaciji u Ukrajini

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPriprema vojne opreme za učešće u Paradi pobede u Kalinjingradu
Priprema vojne opreme za učešće u Paradi pobede u Kalinjingradu - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Veliku preciznost primene operativno-taktičke avijacije Oružanih snaga Ukrajine tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini omogućava kompleks za istraživanje, upravljanje i veze „Strelac M“, izjavio je Sputnjiku izvor blizak vojsci.

„Oružane snage Rusije koriste sredstva širokog spektra kompleksa ‘Strelac M’, što omogućava avijaciji da uništava dobro zamaskirane objekte malih razmera, koji su za ukrajinsku vojsku veoma važni. Takve je objekte veoma teško primetiti osmatranjem iz vazduha“, rekao je sagovornik.

On je naveo da kompleks „Strelac M“, zahvaljujući svom laserskom ciljnom meraču-daljinomeru, omogućava navođenje prema ukrajinskim položajima avionskih raketa H-29L i H-38ML sa poluaktivnom laserskom glavom za samonavođenje.
„Pritom, lovci i bombarderi sa prve linije dobijaju u automatizovanom režimu koordinate cilja koje im dostavlja ‘Strelac-M’ van zone u kojoj je aktivan PVO protivnika. Kompleks osvetljava cilj laserom, a odmah nakon lansiranja raketa, avioni odlaze sa kursa protivraketnim manevrom“, dodao je sagovornik.
Prema njegovim rečima, ciljevi koje obeležava kompleks se uništavaju kako na prvim linijama, tako i u dubini odbrane protivnika, a pritom, odstupanje nije veće od dva do tri metra.
Kompleks „Strelac M“ se aktivno koristio u Siriji. U blizini zone gađanja su korišćena izviđačko-udarna sredstva u čijem je sastavu kompleks za izviđanje, upravljanje i komunikaciju „Strelac M“ i bombarder Su-24M.
Kompleks čini kompjuter, modul satelitskog navigacionog sistema, modul za vezu, aparati kao što su različiti daljinomeri, sredstva za označavanje ciljeva i nišani.
„Strelac M“ između ostalog omogućava da se pronađeni cilj prikaže na tabletu sa elektronskom mapom terena, nakon čega se automatski preko zaštićenog komunikacionog kanala prenosi na kontrolne tačke.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Probe balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
RUSIJA
Evo u čemu je razlika između „Sarmata“ i „Vojvode“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala