- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pet životinjskih vrsta koje su uticale na ishod ratova

CC BY-SA 4.0 / José Luiz Bernardes Ribeiro/cropped photo / Hanibal prelazi Alpe sa ratnim slonovima
Hanibal prelazi Alpe sa ratnim slonovima - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
U mnogim ratovima, bilo da su vođeni na kopnu, moru ili u vazduhu, učestvovale su i životinje, a često su bile od presudnog značaj.
Pett životinjskih vrsta bilo je najzastupljenije u raznim sukobima.

Konji

Iako su konji nestali iz modernog ratovanja, njihova istorija kao ratnih životinja vodi poreklo iz Evroazije pre najmanje pet hiljada godina. Hiljadama godina vojske su zavisile od konja kao borbenih, ali i vučnih životinja. U nekim kulturama oni su činili temelj celokupne vojne doktrine. Dok je pešadija mogla da zadrži položaje, konjica je bila brza i pokretna, dajući vojsci veoma efikasnu ofanzivnu moć. Stotinama godina ništa nije izazivalo strahopoštovanje kao konjički napad, piše portal „Pun kufer“.
Obuka konja za rat nije bio nimalo lak zadatak. Konji su po prirodi nespretne životinje, a obuka je bila skupa, kao i njihovo održavanje. Tokom srednjeg veka u Evropi samo su elite bile u stanju priuštiti luksuz da se bore na konju. Ipak, razvojem artiljerije njihova moć počela je da slabi, a razvoj mehanizacije u potpunosti završio potrebu za njima.

Golubovi

Golubovi su korišćeni za prenošenje poruka još tri hiljade godina pre nove ere u Egiptu. Naravno, ova sposobnost dostave poruka išla je ruku pod ruku s mogućnošću dostave poruka na bojno polje, ali i sa njega.
Tokom Prvog svetskog rata golubovi su se uveliko koristili, a hiljade ptica bilo je „zaposleno“. Neki golubovi su čak nagrađeni medaljama za svoje usluge. Jedna takva golubica, Čer Ami, nagrađena je ratnim odličjem zbog prenosa 12 poruka tokom bitke kod Verdana 1918. Ona je svoju poslednju poruku dostavila uprkos rani od metka, a poruka je spasila živote 194 američka vojnika.
U Drugom svetskom ratu broj korišćenih golubova bio je još veći. Samo Velika Britanija koristila je preko 250 hiljada golubova. Trideset i dva goluba nagrađena su Dickin medaljom, najvišim odličjem odvažnosti iz Ujedinjenog Kraljevstva koje se može dodeliti životinjama za njihove zasluge.

Slonovi

Verovatno najpoznatija priča o ratnim slonovima pripisuje se događajima iz Drugog punskog rata. Uprkos popularnim pričama o Hanibalovim slonovima koji su prešli Alpe, istina je da je samo jedan slon preživeo prelaz. Nakon uspeha Rima i izbacivanja Hanibala, usledila je i nova bitka.
Hanibal i Kartaginjani su rasporedili 80 slonova protiv Rimljana, ali rimski vojskovođa Scipion afrički setio se genijalne ideje. Naredio je svojim legijama da viču i lupaju svom snagom po štitovima, te da na taj način izazivaju najveću moguću buku. Glasni zvukovi su toliko uplašili ove ratne životinje da su njihovi jahači izgubili kontrolu, tako da su neki slonovi pregazili deo vojske, deo je pobegao, a deo skončao živote u nastojanjima da pobegne.

Kamile

Kamile su se milenijumima koristile kao ratne životinje na Bliskom istoku. Prvi spomen o kamilama korišćenim u ratu je onaj iz bitke kod Karkara 853. godine pre nove ere, kada su, prema izvorima, neoasirske snage koristile hiljadu kamila.
Korišćenje kamila kao ratnih životinja tokom srednjevekovnog doba ostalo je naročito rašireno, od predislamskih vremena kroz muslimanska osvajanja do modernog doba. Od 1798. do 1801. Napoleon je koristio kamile tokom francuskih ratovanja u Egiptu i Siriji. Kasnije, kroz kolonijalno doba, kolonijalne sile poput Britanije, Italije, Nemačke, Francuske i Španije su sve zapošljavale jahače kamila da patroliraju svojim pustinjama.
Trenutno, moderne vojske i policije još uvek koriste kamile kao ratne životinje za patroliranje pustinjskim područjima.

Delfini

Hladni rat doveo je do uvođenja delfina u oružane snage Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Iako su se koristili (i još uvek se koriste) kitovi beluga, foke, morski lavovi i druge morske životinje, glavni fokus pomorskih programa bili su delfini.
Delfini su dokazali svoju vrednost u otkrivanju i zbrinjavanju mina, kao i igrajući važnu ulogu u zaštiti brodova. S priključenim sonarom, oni patroliraju područjima oko brodova i označavaju neprijateljske plivače koji planiraju sabotaže. Iako je malo verovatno (srećom) da će delfini videti stvarnu borbu, njihova upotreba kao ratnih životinja je neosporna, a njihov doprinos oružanim snagama visoko cene mornarice u kojima su „zaposleni“.
Dan mačke Ermitaža - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
RUSIJA
Tri veka na straži Ermitaža: Zašto su ruski carevi cenili mačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala