- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Otkriven tajni plan: Azovci se unapred spremali da zauzmu vatrene položaje u naseljima /foto/

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaZarobljeni ukrajinski vojnici i borci nacističkog bataljona "Azov" u fabrici "Azovstalj" u Marijupolju
Zarobljeni ukrajinski vojnici i borci nacističkog bataljona Azov u fabrici Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Prema tajnim dokumentima bataljona „Azov“ (protiv čijih pripadnika je pokrenut krivični postupak u Rusiji) koji su pronađeni u Marijupolju bilo je predviđeno da ekstremisti zauzmu vatrene položaje u naseljenim mestima.

„Delimičnu kamuflažu manjim grupama i opremi mogu da obezbede naselja i dvorišta, koja su u okviru zone naše odgovornosti“, navedeno je u drugom pasusu na vrhu treće strane tajnog operativnog plana bataljona „Azov“ pod brojem 1/16 sa šifrovanim nazivom „Oluja.

Takođe je navedeno da kao „zakloni mogu da posluže samo objekti u naseljenim mestima koja su najbliža našim položajima, direktno bunkeri i rovovi koje će zauzeti naše jedinice“.
Ova dokumenta nalazila su se u bazi „Azova“, kako se pretpostavlja, pod šifrovanim nazivom „Škola“. Objekti baze bili su smešteni u neposrednoj blizini gradske škole br. 61 u Marijupolju. Dokumenti su u potpunosti sastavljeni na ukrajinskom jeziku.
Otkriveni plan rasvetljava pažljivo razrađeni algoritam delovanja ekstremističkog bataljona „Azov“ protiv Donjecke Narodne Republike u severoistočnom pravcu Marijupolja i njegovim predgrađima.
Kako je 20. maja saopštio portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je ruskog lidera Vladimira Putina da je završena operacija potpunog oslobađanja „Azovstalja“ i Marijupolja od ukrajinskih ekstremista i vojnika.
Kako se navodi, ukupno se predalo 2.439 ekstremista i ukrajinskih vojnika koji su od 21. aprila bili pod blokadom u „Azovstalju“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Uništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
RUSIJA
Azovstalj - velika pobeda i prekretnica u izvršavanju Putinovih zadataka
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Izvršeno Putinovo naređenje – ni muva nije proletela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala