- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Misterija drevnog kotla: Remek delo keltske umetnosti je možda poreklom sa Balkana /foto/

CC0 / Pixabay / Drevni kotao
Drevni kotao - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Jedno od najočuvanijih remek dela keltske umetnosti predstavlja bogato dekorisan srebrni kotao iz Gundestrupa. Pronađen je 1891. godine u Jutlandu u Danskoj. Poreklo izrade kotla može da se prati hiljadama kilometara od mogućeg mesta nastanka, a potencijalno mesto izrade možda je bila današnja teritorija Balkana.
Impresivna izrada i ikonografija sugerišu da su motivi i predstave delo dva indoevropska plemena, a da je kotao bio ili ukraden ili je bio donet na poklon.
Kotao iz Gundestrupa je religijska posuda od devet kilograma. Pronađen je u tresetištu rastavljen na pet dugih pravougaonih ploča, sedam kratkih i na jednu okruglu ploču. Svaka ploča je izrađena od 97 odsto čistog srebra i ispunjena različitim motivima životinja, biljaka i paganskim bogovima.
Ploče su nakon toga bile rekonstruisane u sadašnji oblik kotla. Pet pravougaonih ploča smešteno je u unutrašnjosti kotla, ostavljajući dva centimetra prostora između svake, a sedam (izvorno osam) ploča formiraju spoljašnju stranu kotla.

Poreklo izrade kotla

Kotao iz Gundestrupa jedan je od najbolje očuvanih umetničkih predmeta iz gvozdenog doba, i kao takav, privlači veliku pažnju naučnika. Ono što ga činim izuzetnim i jedinstvenim jeste visokokvalitetna izrada i ikonografska različitost.
Kotao datira iz 2-1. veka p.n.e., a kada je reč o mestu gde je proizveden, tu je ostalo mnogo prostora za misteriju. Glavni problem polazi od činjenice da su njegov stil i izrada pre trakijski nego keltski, uprkos očigledno keltskim motivima koji su korišćeni za dekoraciju.
Do sada su mišljenja u velikoj meri podeljena u dve grupe. Tu su oni koji raspravljaju o galskom poreklu (keltsko pleme), a drugi tvrde da je u pitanju trakijsko poreklo. Stariji istraživači su locirali proizvodnju kotla na keltskom zapadu, dok se drugi ipak odlučuju za donji Dunav u jugoistočnoj Evropi ili današnji Balkan.

Misterija kotla iz Gundestrupa

Kao rekonstruisana posuda, kotao se sastoji od pet unutrašnjih ploča. Svaka ploča prikazuje scene ratnika, božanstava i egzotičnih zveri. Na sedam, od preostalih osam, spoljnih ploča dominira bista junaka ili paganskih bogova. Na osnovnoj okrugloj ploči prikazan je veliki bik sa psom i čovekom sa kopljem.
Slonovi, lavovi i nekoliko nepoznatih bogova predstavljeni u inostranom stilu, ukazuju na to da je kotao izvorno stigao iz dalekog područja.
Uprkos ikonskoj ulozi koju je Gundestrup stekao u popularnim publikacijama o Keltima, ne postoji sumnja da je stil izrade i ukrasa trački, iako su određeni ikonografski motivi keltski i zapadni. Tačno mesto izrade još uvek je otvoreno pitanje. Možda je to bio poklon velikom poglavaru ili je to bio ratni plen?
Iako se ne može saznati poreklo jednog od najimpresivnijih nalaza keltske umetnosti, zanimljiv je put koji je kotao prešao da bi na kraju u delovima završio u močvari, objavio je portal „Sve o arheologiji“.
Ako je predstavljao ritualnu posudu, onda i ne čudi zašto je pronađen baš na tom mestu, s obzirom da su Kelti žrtvovane pojedince bacali u močvare koje su bile mesta na kojima su žrtve nudili bogovima.
Arheološka iskopavanja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Drevni nadgrobni kamen sa kletvom otkriven u izraelskoj nekropoli /foto/
Srebrni nakit - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako je pronađena ostava sa blagom na skordijskom utvrđenju u blizini Vršca /foto/
Detalj sa luksuzne starorimske kočije nađene na arheološkom nalazištu u Pompeji - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Potpuno dešifrovan genom muškarca iz Pompeje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala