- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Drevni nadgrobni kamen sa kletvom otkriven u izraelskoj nekropoli /foto/

CC0 / Pixabay / Arheološka iskopavanja — ilustracija
Arheološka iskopavanja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Oznaka sa kletvom preobraćenika upućena potencijalnim pljačkašima pronađena je u drevnom grobu u u izraelskoj nekropoli Bejt Šearimu, otkrili su istraživači.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Iako je do danas otkriveno više od 300 natpisa na četiri jezika u nekropoli na severu Izraela, arheolozi kažu da su gravura „Jakov preobraćenik” i još jedan zapis na zidu pored njega prvi koji su identifikovani i proteklih 65 godina.
Arheolozi iz Izraelske uprave za antikvitete i Univerziteta u Haifi izvestili su o obeležju, otkrivenom pre godinu dana, u zajedničkom saopštenju za javnost.
Objasnili su da priča seže u prošlost pre oko 1.800 godina, kada je helsametar osmišljen da odvrati pljačkaše grobova ispisan neujednačenim grčkim slovima grimiznom bojom na grobu preobraćenika u judaizam po imenu „Jakov HaGer“ – Jakov Prozelit.
Arheolozi su primetili da, iako je nekropola Bejt Šearim prilično pedantno proučavana, katakomba u kojoj je preobraćenik sahranjen nije bila poznata do 2021. godine. Prema njihovim rečima, krvavocrveni natpis je slučajno otkriven pored drugog tokom konzervacija nekropole.
Natpis glasi: „Jakov Prozelit se zaklinje da će prokleti svakoga ko bi otvorio ovaj grob, tako da ga niko neće otvoriti. Imao je 60 godina“, a neki istraživači sugerišu da je napisao sam konvertit.
Profesor Univerziteta u Tel Avivu Džonatan Prajs, koji je dešifrovao natpis, rekao je za „Tajms of Izrael“ da je siguran da je Jakov Prozelit „pripremio svoj kamen pre nego što je umro“.
„Da li je pisao rukom ili ne, ne možemo znati“, iako je oblik slova „prilično dobar u odnosu na druge domaće natpise“, istakao je Prajs.
Rekao je da je oznaka sastavljena na „čudnom“, suvišnom grčkom, dodajući „Očigledno je tako govorio on [preobraćenik]. Profesor je podsetio da je Bejt Šearim „poznat po tome što je međunarodno groblje za Jevreje sa celog istoka“ i dodaje da „ko zna odakle je Jakov došao“.
„I to nikada nećemo saznati osim ako ne pronađemo njegov dnevnik“, tvrdi Prajs.
Profesor Adi Erlih sa Instituta za arheologiju Zinman na Univerzitetu u Haifi, koji vodi iskopavanja u Bejt Šearimu, zauzvrat je ukazao da je natpis „preobraćenik“ iz kasnog rimskog ili ranovizantijskog perioda, „kada je hrišćanstvo ojačalo“ .
„A ipak, nalazimo dokaze da je još uvek bilo ljudi koji odlučuju da se pridruže jevrejskom narodu“, naglasio je Erlih.
Reka Tigar - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misterija reke Tigar: Izronio grad star više od tri milenijuma /foto/
Srebrni nakit - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako je pronađena ostava sa blagom na skordijskom utvrđenju u blizini Vršca /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala