- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Hidratacija organizma: Mogu li kafa i čaj da zamene vodu

CC0 / Pixabay / Topli napitak — ilustracija
Topli napitak — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
Šoljica kafe ne pruža jednaku hidrataciju organizma kao ista količina vode, ali uprkos tome, može se računati kao dnevni unos tečnosti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Budući da je kafa prirodni diuretik i stimulans bešike, a sadrži i kofein, mnogi smatraju da samim tim dehidrira organizam. Međutim, ukoliko ne pijemo na litre kafe ili čaja dnevno, to se neće desiti.
Stručnjaci savetuju da pijemo do dve šoljice kafe dnevno, uz vodu. Hidratacija kafom će svakako biti manja nego čistom vodom, ali unos tečnosti se i te kako broji.
Čaj takođe sadrži kofein, ali u znatno manjoj meri od kafe. Ako popijete šoljicu čaja to se računa kao da ste popili tri četvrtine šoljice vode, dok je s biljnim čajevima drugi slučaj. Budući da ne sadrže kofein — jednak su ekvivalent vodi.
Iako se mleko inače ne računa kao dobar izvor hidratacije, dokazano je da rehidrira telo nakon treninga, pa čak i bolje od nekih sportskih napitaka. Naravno, bitno je da napici ostanu bez šećera budući da oni mogu pre da izazovu dehidracije u odnosu na napitke bez šećera, preneo je portal „Lepota i zdravlje“.
Čaj od kamilice - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
DRUŠTVO
Naučnici otkrili kako čaj od kamilice deluje na telo
Buđenje - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
DRUŠTVO
Kako se oporaviti nakon neprospavane noći
Visok koeficijent nije preduslov za uspeh u životu, ali uopšte nije loše kada je visok - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
DRUŠTVO
Vežbe za mozak: Deset saveta za bolju koncentraciju i pamćenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala