Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Došao je taj trenutak: Postaje li Srbija epicentar budućeg preokreta u globalnom svetskom sukobu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPripadnice Garde sa zastavom Srbije
Pripadnice Garde sa zastavom Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
U narednim danima moglo bi da dođe bar do simboličnog preokreta u aktuelnoj geopolitičkoj i ekonomskoj krizi koja potresa ceo svet, a sam epicentar tih promena mogao bi da bude Beograd.
Istorijska pozicija koju je zauzela Srbija tokom specijalne intervencije Rusije u Ukrajini, trebalo bi već tokom naredne sedmice da dobije konačnu potvrdu posle čega više ništa neće biti isto.
Tokom više od stotinu dana najsumanutijih Zapadnih sankcija prema Rusiji i nezabeleženog progona celokupnog jednog naroda, svih slojeva njegovog društva u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, Srbija je uspela da ostane samostalna.
Jedina u Evropi (uz Republiku Srpsku), potpuno okružena državama koje histerično gaze, medijski uništavaju i svim mogućim merama pokušavaju da kažnjavaju Rusiju, Srbija je usled pritisaka ostala čvrsta u odluci da ne uvodi sankcije bratskom narodu, i velikom spoljnopolitičkom savezniku.

Važan trenutak za poziciju Srbije

Sada je došao krupan momenat da Beograd definitivno dobije priznanje za svoju principijelnu i neprikosnovenu poziciju.
Srbija bi, kao jedina zemlja u Evropi, u samo tri dana mogla da ugosti šefa inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i kancelara Nemačke Olafa Šolca.
Zvaničnici Srbije trebalo bi u utorak 7. juna da razgovaraju sa prvim diplomatom Ruske federacije, a 10. juna za liderom najsnažnije evropske zemlje i, samim tim, predstavnikom političkog Zapada.
Svako dobronameran ko želi okončanje velikog svetskog sukoba, ko ne priželjkuje apokaliptičnu eskalaciju i ko veruje u veleobrt i pozitivan rasplet bezizlaza u kome su se našle velike sile može samo da se raduje ovim posetama Beogradu.
Samo onaj ko je potpuno zastranio u ludačkim teorijama da Rusija sa svojom crkvom, vrednostima, kulturom i istorijom, treba da nestane, navija za to da Lavrov u ponedeljak ne sleti u srpsku prestonicu.
Samo onaj ko je usled ekstremističkih uverenja poverovao i u neverovatno bezumnu agednu Zapadnih medijskih i političkih centara moći, može da priželjkuje scenario po kome Šolc odbija da dođe u Srbiju, jer je pre njega u toj zemlji bio Sergej Lavrov.

Diplomatske poruke između redova

Trenutak je, znači, veoma važan čak i uprkos činjenici da Lavrov i Šolc neće biti istovremeno u Beogradu niti je sukob u Ukrajini prva tema njihovih susreta za državnicima Srbije.
Jer, u nekom čitanju diplomatskih poruka između redova, Beograd bi usled doslednosti i čvrste pozicije, mogao da postane bar neka mala otškrinuta kapija za neke buduće kontakte dve zaraćene strane.
Ako ne posrednik u pregovorima ili ključni most između Istoka i Zapada (a zašto i ne), Srbija bi bar mogla da ostane to jedinstveno mesto gde su i dalje dobrodošli i predstavnici Rusije i Kine, Britanije i Amerike, Nemačke i Francuske.
Ako ništa, Srbija će posle Lavrova i Šolca zacementirati svoju neutralnost u velikom globalnom lomu.
Priča o uvođenju bilo kakvih sankcija Rusiji od strane Beograda, ostaće samo na dnevnom redu ovdašnjih evroatlanskih uposlenika nižeg i neupućenijeg ranga.
I to onih koji prošle nedelje, na primer, nisu čitali prekretničke tekstove u Njujork tajmsu i Gardijanu u kojima se iznenada i veoma oštro kritikuju zapadne sankcije protiv Rusije.
I koji su, sasvim slučajno, ali veoma zgodno objavljeni u sedmici pre dolaska Lavrova i Šolca u Beograd.
Zato, samostalna Srbija danas, bez kompleksa i udvaranja bilo kome, može samo da poruči: Dobrodošli visoki gosti iz Rusije i Nemačke!
Prevara - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
SRBIJA
Da se smrzneš: Nova velika ponuda Zapada isporučena Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala