Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Studije za pravljenje video-igara i na fakultetu u Srbiji

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaIgranje video igara
Igranje video igara - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisuje ove godine prvu generaciju na novoj katedri – Vizuelni efekti, animacija i gejm-art. Kako se u celosti prave video-igre, od vizuelnog izgleda, do tehničkih aspekata, na ovom smeru moći će da studira 20 studenata.
Video-igre danas ne samo da služe za zabavu, već na njima, oni umešniji, mogu da zarade pravo bogatstvo. Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i šefica nove katedre Mina Cvetinović Pavkov kaže da postoji veliko interesovanje za novi smer i da starosna dob kandidata nije presudan kriterijum, već da vole da igraju video-igre i sede za kompjuterom.
„Zato što se video-igre i vizuelni efekti prave na kompjuteru, uvreženo je mišljenje da se to uči na fakultetima koji izučavaju tehniku i informatiku. A u stvari nije tako. Pravljenje video-igre ili zanimljivih vizuelnih efekata, ili animiranog filma, je spoj toga da se bavite umetnošću i da koristite tehnologiju za to“, ističe profesorka.
Za jednu video-igru potrebno je više umetnika nego tehničkih lica i programera, dodaje ona.
Do sada je bilo dosta kurseva na kojima su polaznici sticali znanja kako se prave video-igre, pa se postavlja pitanje, zašto bi za to bio potreban fakultet? Međutim, objašnjava profesorka, suština je da se na kursu može naučiti neka uska, repetativna veština i tako se uključiti u realizaciju neke video-igre.
„Ako želite zaista da možete da napravite video-igru i da sagledate čitav proces, a ne samo da prosto znate da radite samo jedan mali segment, onda je fakultet prava stvar za to, jer dobijate mnogo šira znanja, posebno na FDU“, napominje Mina Cvetinović Pavkov.
S obzirom na to da se tehnologija munjevito razvija, program studija gleda u budućnost i biće korišćeni najnoviji alati koji će tek kada studenti završe biti u žiži interesovanja i biti glavni softveri za stvaranje.
„Zato je i ceo studijski program koncipiran zajedno sa privredom da bismo vrlo usko sarađivali sa njima, da bi oni pomagali studentima, mentorisali, učestvovali u njihovom razvoju, pomagali im u nekim usko stručnim oblastima“, napominje prof. Mina Cvetinović Pavkov, prenosi RTS.
Pošto je u pitanju umetnički fakultet i prijemni ispiti će biti u skladu sa tim.
Deca na internetu - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Objavljeno koja je video igra najprodavanija u poslednjih 12 meseci
Arena za e-sportove - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
EKONOMIJA
Koliko je jaka industrija video-igara u Srbiji: Više od 130 firmi zapošljava 2.200 radnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala