- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Rolingstonsi u Kragujevcu: Izložba rokenrol velikana Brajana Rašića otvara Arsenal fest

© Foto : Brajan RašićRolingstonsi
Rolingstonsi - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Na izložbi fotografija našeg najpoznatijeg rok fotografa Branislava Brajana Rašića nazvanoj „Stars“ biće prikazane fotografije rokenrol velikana Rolingstonsa, Dejvida Bouvija, Leonarda Koena a autor najavljuje i dve fotografije iznenađenja na kojima su naše velike zvezde.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izložba fotografija našeg najpoznatijeg rok fotografa Branislava Brajana Rašića nazvana „Stars“ biće otvorena 22. juna u galeriji „Đura Jakšić“ u Kragujevcu, kao uvod u 12. izdanje Arsenal festa koji se održava od 30. juna do 02. jula. Izložba će biti otvorena do 18. jula.

Stonsi, Bouvi i velike lokalne zvezde

Na izložbi će biti prikazane 32 fotografije rokenrol velikana koje, prema Rašićevim rečima, predstavljaju njegov reprezentativni rad.
„Naravno, tu će biti izloženo ono što se valjda uvek očekuje od mene, što mi već piše na čelu a to su Rolingstonsi. Biće naravno Bouvi, Rijana, Tina Tarner, Fu Fajtersi, Dejvid Gilmor, Frenk Sinatra, Leonard Koen itd. Neke fotografije su već poznate ljudima koji poznaju moj rad, neke su možda malo manje viđene, ali to je, u svakom slučaju, vrlo lepa izložba. Za razliku od dosadašnjih izložbi, krenuo sam u nekom drugačijem pravcu, zato će ove fotografije biti uramljene, i sa mojim potpisom biće na prodaju“, kaže Rašić za Sputnjik.
Spremajući izložbu, odabrao je 30 fotografija, a onda se setio nečeg lepog i dodao je još dve.
„Ne želim da zvučim misteriozno, ali ne bih voleo ni da otkrijem o kome se radi, osim da kažem da su te dve fotografije domaćeg benda. Ljudi me većinom znaju po radu u svetu, a ovde će biti dve fotografije jednog jedinog benda koji je lokalnog karaktera. To je neki moj omaž gradu Kragujevcu pa sam rešio da ih malo iznenadim, da vide da nisam ja slikao samo Rolingstonse, Bouvija nego i naše velike zvezde“.
Rašić, nažalost neće biti u prilici da prisustvuje Arsenalu jer će u to vreme biti u Londonu.
„Moja unuka 25. slavi svoj prvi rođendan i to ne bih propustio. Ja neću biti na Arsenal festu, ali jedan deo mene, moja izložba - hoće. Nadam se da će mnogi posetiti izložbu u okviru dana festivala.“

Vreme je da gledam Stonse – bez objektiva

Rašić, koji je godinama bio zvanični fotograf Rolingstonsa, ovog puta nije dobio poziv da ih prati. Kad je reč o Stonsima, mnoge stvari su se poslednjih godina promenile i oni sada posluju na neki drugi način.
„Gde god dođu obično traže nekog lokalnog fotografa, jako malo im para daju a oni su obično vrlo srećni što to rade. Radili bi za džabe“
© Foto : Arhiva Brajana RašićaBrajan Rašić i Čarli Vots
DBrajan Rašić i Čarli Vots - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Brajan Rašić i Čarli Vots
Rašić će 25. juna biti u Londonu na koncertu Rolingstonsa, jednom od dva koja drže u Hajd parku. Iako je imao „predivan period saradnje sa njima“, fotograf podseća na reči Kita Ričardsa da je pokojni bubnjar Stounsa Čarli Vots bio kičma benda.
„Sve će to biti savršeno, oni su mladi ljudi, Mik Džeger će imati tek 79 godina. Međutim, malo je to otišlo u drugom pravcu, a ja sam na neki način uhvatio poslednji voz. Ipak sam radio sa Stounsima kad su imali i dušu i energiju. Ovo sad, ne mogu da kažem da nema energiju, oni to još uvek savršeno rade, ali ta politika koja se vodi sa menadžerima, više to meni ne odgovara.“

Posle Hajd parka kraj Stonsa?

Međutim, ne isključuje mogućnost dobijanja jednog poziva koji menja sve, a u tom slučaju, verovatno ne bi odbio saradnju sa Stonsima. Podseća da ih je prvi put gledao 1973. a slikao 1976. godine. Gledao je Stounse više puta nego Riblju čorbu i Bijelo dugme zajedno.
„Od 2006. godine radio sam Stonse, nisam ih baš gledao. Jesam, ali kroz objektiv, a to je malo drugačiji pristup. Pa nekako ako ih sad budem samo gledao, biće mi zadovoljstvo. Jedna stvar koju sam naučio dok sam bio sa njima je da oni nikad neće reći `mi više ne postojimo ili mi više ne radimo`. To će se samo desiti, onako organski, a ja se usuđujem da kažem da su ovi koncerti u Hajd parku u junu i julu verovatno poslednji koncerti Rolingstonsa, bar u Evropi, odnosno u Velikoj Britaniji“, zaključio je Rašić.
Čarli Vots na koncertu u Riju na kojem se 2006. godine okupilo više od dva miliona poštovalaca rokenrola. - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Ima li „Stounsa“ bez Čarlija Votsa – odlazak bubnjara koji je bio kičma legendardnog benda
Brajan Rašić - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Fotograf koji je ovekovečio Sinatru, Pavarotija, Stonse, Bouvija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala