- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Ukrajina kupuje oružje novcem od prodaje prehrambenih proizvoda

© AP Photo / Alexei AlexandrovMunicija za automatsku pušku
Municija za automatsku pušku - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Moskva veruje da se sredstva koja Ukrajina dobija od prodaje prehrambenih proizvoda koriste za plaćanje naoružanja i vojne opreme, izjavili su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.
Kako je navedeno, Evropska unija aktivno radi na eskalaciji situacije oko prehrambene krize, a istovremeno su u Briselu objavili sveobuhvatnu mobilizaciju u cilju operativnog uvoza miliona tona ukrajinskog žita.

„Do jula 2022. godine, Evropska unija namerava da uveze oko 20 miliona tona žita. Formiraju se transportni koridori, kao alternativa morskim putevima koje je blokirao Kijev. Obezbeđen je koridor prema ukrajinskoj granici sa dodatnim teretnim vagonima za transport žita, barže, napravljeni su specijalni slotovi za vozove sa ukrajinskim žitom, a na godinu dana se ukidaju carine na izvoz iz Ukrajine. U velikim količinama se izvozi žito i kukuruz“, naveli su u ruskom Ministarstvu.

Istaknuto je i da Evropska unija, uvodeći šesti paket antiruskih sankcija, pokušava da koristi energiju u političke svrhe, ne vodeći računa o interesima međunarodne zajednice.

„Očigledno je da Evropska unija, uvođenjem ili planiranjem jednostranih sankcija na isporuke ruskih energenata, politizuje energetsku sferu, pokušava da koristi zavisnost potrošača i dobavljača energenata kao sredstvo političkog pritiska“, navodi se na sajtu Ministarstva u materijalu „O mitovima Evropske unije u oblasti hrane i energetske bezbednosti“.

U Ministarstvu su izjavili da u bliskoj budućnosti neće postojati alternativa ruskim energentima u Evropi, kao i da mnoge zemlje izjavljuju da su se odrekle kupovine ruske nafte, ali u realnosti one povećavaju zalihe ruskog prirodnog gasa u svojim skladištima.
U zaključku Ministarstva se ističe da su optužbe da je Rusija kriva za prehrambenu i energetsku krizu neosnovane, kao i da je EU kriva za stvaranje paničnog straha na svetskom tržištu, kao i za rast cena energenata.
Himars  - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Upumpavanjem oružja u Ukrajinu provocira se nova Kubanska raketna kriza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala