Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Nečuveno kršenje verskih sloboda“: SPC na KiM prekinula kontakte sa vlastima u Prištini

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji prekinula je kontakte sa vlastima u Prištini zbog, kako je objavio manastir Visoki Dečani, nečuvenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda.
U objavi manastira na Tviter nalogu navodi se da otvorena etnička i verska diskriminacija prema SPC nanosi štetu svim građanima Kosovu i Metohiji.
„U situaciji otvorenog nepoštovanja sudskih odluka od strane privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC je upozorila međunarodne predstavnike na potrebu za posebnim mehanizmima zaštite“, ističe se u objavi.
Manastir Visoki Dečani objavio je i fotografiju u četvrtak objavljenog izveštaja Stejt departmenta o verskim slobodama za 2021. godinu u kojem je iznet kritički stav zbog nesprovođenja odluke ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira.
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
SRBIJA
Stejt department upozorava na slučaj manastira Visoki Dečani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala