- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Francuske diplomate stupile u štrajk: Nezadovoljstvo zbog Makronovog poteza /video/

© AP Photo / Nicolas GarrigaProtest diplomata u Parizu
Protest diplomata u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Francuske diplomate stupile su u štrajk, prvi put u poslednjih 20 godina, nezadovoljne reformama predsednika Emanuela Makrona u javnom sektoru.
U štrajku su stotine diplomata u zemlji i svetu, uključujući i neke francuske ambasadore.Dok su pojedini izaslanici u inostranstvu na društvenim mrežama podržali kolege, oko 200 diplomata je protestovalo ispred ministarstva spoljnih poslova.
Zabrinuti su zbog smanjenja budžetskih davanja, usled čega se smanjuje i broj zaposlenih, kao i zbog reformi koje sprovodi predsednik Emanuel Makron.
Suština pritužbi diplomata je usredsređena na pokušaj stapanja karijernih diplomata u širu državnu službu, što bi, kako smatraju, povećalo konkurenciju za radna mesta i razvodnilo diplomatsku službu za koju su, ističu, potrebni stručnost i iskustvo.
Makronove reforme predviđaju državne službenike koji neće biti vezani za određenu upravu, već će redovno menjati administraciju tokom karijere, uključujući, po potrebi, i prelazak iz jednog ministarstva u drugo. Mnogi veruju da bi to bio kraj francuske profesionalne diplomatije.
„Cilj Emanuela Makrona je stvaranje veće mobilnosti između administracija. To je samo po sebi razumno, ali problem je što se takva ideja oslanja na opštu administraciju, dok su za određene profesije potrebni profesionalci. Biti diplomata nije posao koju preuzimate bez razmišljanja o implikacijama, u smislu ličnog života ili obrazovanja“, objašnjava Kristijan Leken, profesor na Pariskom institutu za političke studije za francuske medije.
Po brojnosti osoblja, francuska diplomatska mreža je treća u svetu, iza Sjedinjenih Država i Kine, sa 1.800 diplomata i 13.500 zaposlenih u ministarstvu inostranih poslova, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala