- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Tolstoj: Ukidanje klasika ruske umetnosti je glupost Zapada, Rusija to nikada neće raditi

© Sputnik / Marijana KolakovićSajam knjiga štand Rusije
Sajam knjiga štand Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Klasici ruske umetnosti nisu stradali zbog ukidanja ruske kulture u inostranstvu. Ukidanje kulture je samo po sebi glupost i dovodi do osiromašivanja života, u Rusiji nikada neće doći do takve gluposti, izjavio je savetnik predsednika Rusije za pitanja kulture Vladimir Tolstoj.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mislim da nema ničeg glupljeg od ukidanja kulture. Ruska kultura je veoma bogata, odustajanje od nje je prosto osiromašivanje života. Naši klasici od toga nikako neće stradati“, rekao je Tolstoj.
On je rekao da je uveren u to da Rusija nikada neće doći do takve gluposti kao što je ukidanje tuđe kulture.
„Mi i dalje za porodičnim trpezama pevamo ukrajinske pesme, odnosimo se s apsolutnim poštovanjem i ljubavlju prema svemu što je dobro, što je stvoreno u američkoj, britanskoj ili bilo kojoj drugoj kulturi“, naglasio je Tolstoj.
Niz kulturnih i obrazovnih ustanova na Zapadu počeo je, usled ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, da ukida ruske kompozitore i pisce. Jedan od najsvežijih primera je finalni program međunarodnog violinističkog takmičenja „Rodolfo Lipicera“ iz kojeg su u maju isključena dela ruskih kompozitora kao što su Šostakovič, Prokofjev, Čajkovski, Glazunov.

Antiruske sankcije najviše pogodile bioskopsku mrežu

Govoreći o sankcijama protiv Rusije u oblasti kulture, Tolstoj je rekao da najveću štetu trpe filmski distributeri i bioskopi i dodao da se intezivno radi na rešavanju tog problema.
„Prvo sa čim smo se suočili je, verovatno, odsustvo sadržaja u bioskopima. To je, naravno, veliki izazov, jer bioskop ne možeš napraviti za tri dana. Da bi se snimio veliki, dugometražni film za publiku, potrebno je dve do tri godine. Naravno, bioskopi i filmski distributeri nisu bili spremni za to da će velika količina sadržaja zapadnih, a pre svega holivudskih filmova, otići s našeg tržišta“, rekao je Tolstoj.
On je naglasio da za popunjavanje praznine ruska vlada traži filmove u prijateljskim zemljama i radi na povećanju proizvodnje nacionalnih filmova. „Tražimo mogućnosti, da bioskopska mreža ne bi propala, da se ne bi zatvarali bioskopi“, rekao je Tolstoj.
Biblioteka - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
KULTURA
Ruska kultura je dobro čovečanstva, parče ljudskosti na koje svi imamo pravo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala