- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svemirska sonda uočila Sunčevog „ježa“ /video/

© NASASunčeve baklje
Sunčeve baklje - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Svemirska letelica „Solar orbiter“ uočila je formaciju u obliku ježa na Suncu i posmatrala sunčevu baklju na način koji do sada to nije rađeno.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Solar orbiter“ lansiran je u februaru 2020. u saradnja između Evropske svemirske agencije i NASA,i sada se vrti oko naše zvezde. Istraživači su 18. maja objavili slike iz njegovog najbližeg preleta Sunca. Taj prelet se dogodio 26. marta kada je orbiter preleteo na oko 48 miliona kilometara od Sunca, bliže nego što mu se nalazi Merkur.
„Neverovatno je imati ovakvu vrstu podataka“, kaže solarni fizičar Dejvid Bergmans iz Kraljevske opservatorije Belgije u Briselu.
Zapažanja pokazuju karakteristiku nazvanu jež zbog šiljaka tamnijeg, hladnijeg gasa koji se nalazi na toplijem materijalu.
„’Hladno’ je ovde relativan pojam, s obzirom na okolinu od milion stepeni“, kaže Bergmans. Naučnici ne znaju šta uzrokuje ovu osobinu, ali misle da je povezana sa dugim, tankim mlazevima solarnog materijala koji se nazivaju spikule, piše portal „Sajnes njuz“
Nekoliko dana pre nego što su uočili 25.000 kilometara širokog ježa, četiri instrumenta „Solar orbitera“ su otkrila rendgensku baklju i primetila kako ona utiče na obližnji prostor. U te namene je i napravljena ova letelica, kaže Bergmans.
Fokus letelice je „nauka o povezanosti“, kaže on. Instrumenti „Solar orbitera“ su detektovali sunčevu baklju, udarni talas koji je stvorio i proizveli nalet naelektrisanih čestica i radio signala – jedan za drugim – tokom nekoliko sati. Ranije bi ih različiti teleskopi detektovali odvojeno tokom dana.
Povezivanjem niza događaja u „potpunu priču“, kaže Bergmans, naučnici mogu bolje predvideti odlive tih naelektrisanih čestica, koje su posebno opasne za astronaute, satelite, pa čak i visokoleteće letelice.
Svemirska letelica će prolaziti blizu Sunca otprilike svakih pet do šest meseci do 2026. Zatim, još tri godine, orbiter će se kretati bliže Sunčevim polovima, pružajući naučnicima prve direktne poglede na te regione.
Vanzemaljci - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
DRUŠTVO
Španski istraživač: Četiri „zlonamerne“ vanzemaljske civilizacije mogle bi da napadnu Zemlju
 rover „Perzeverans“ na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Istraživači otkrili da se zvuk na Marsu menja sa godišnjim dobima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala