- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srbija u crvenom zbog UV zračenja: Kako se zaštititi

CC0 / Unsplash/Arturo Rivera / Sunčanje
Sunčanje - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Ultraljubičasto sunčevo (UV) zračenje u Srbiji ovih dana će biti u rangu visokih ili vrlo visokih vrednosti, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Stručnjaci odgovaraju da li i kada treba da se klonimo sunca, ili je dovoljno naneti zaštitnu kremu?
Na severu Srbije danas je uglavnom visoko UV zračenje, dok je na jugu Srbije vrlo visoko. Indeks UV zračenja najviši je na jugu zemlje (9). U Beogradu je zračenje visoko (7), saopštio je RHMZ. Slično se očekuje i u petak 3. juna, kada će cela Srbija biti „u crvenom“ zbog UV zračenja, kao i u subotu, osim blagog poboljšanja na istoku Srbije.

Kada se treba kloniti Sunca

Kada je indeks UV zračenja 6 ili 7, znači da je zračenje visoko i da je potrebno preduzeti mere zaštite.
Kada je 8-10 kaže se da je vrlo visoko i potrebno je kloniti se sunca.
Ako je 11 ili više znači da je zračenje ekstremno visoko, i tada ne bi trebalo izlaziti iz kuće.

Da li nas oblaci štite

Sunčevo zračenje je najintenzivnije ukoliko nema oblačnosti, ili je ona veoma mala.
Sa većom gustinom oblaka zračenje je manje, ali treba imati u vidu da određena količina UV zraka prolazi kroz oblake, piše na sajtu Zavoda za javno zdravlje.

Zašto se u vodi „gori“

Mnoge površine reflektuju UV zračenje i doprinose povećanju jačine UV zraka.
Dok trava, zemlja ili voda reflektuju manje od 10 odsto UV zračenja, pesak reflektuje oko 15 odsto, a morska pena oko 25 odsto.
Sneg je posebno dobar reflektor i gotovo udvostručuje izloženost osobe UV zračenju, dok led može reflektovati i do čitavih 80 odsto sunčevih zraka.

Kako se zaštititi

Opšte je pravilo da u periodu od 10 do 16 časova treba izbegavati izlaganje suncu.
Takođe, preporučljivo je korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Trebalo bi koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.
Kada je reč o odeći, preporučuje se nošenje kapa i šešira sa širokim obodima i odeća svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalna odeća sa zaštitnim faktorom (odeća sa „UPF - ultraviolet protection factor“ oznakom).
Preporučuje se i nošenje naočara sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom, ali i kozmetika i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu.
Treba izbegavati solarijume, jer se u njima koriste UVA zraci.

Kako se nanosi zaštitni faktor

Zaštitni faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi.

Razlike između UVA, UVB i UVC zračenja.

UVA zračenje: Može proći kroz oblake i staklo, izaziva trenutno tamnjenje kože, doprinosi oštećenju kože, koristi se u solarijumima, doprinosi nastanku raka kože.
UVB zračenje: Izaziva crvenilo i opekotine na koži, ima ključnu ulogu u nastanku raka kože, izaziva odloženo tamnjenje kože (3-7 dana), ne prodire značajno kroz staklo.
UVC zračenje: Najopasnija vrsta UV zračenja, može doći do profesionalne izloženosti ovom zračenju (varioci i svi drugi koji rade sa aparatima koji emituju UVC zrake, može izazvati kratkotrajna teža oštećenja oka, poput zapaljenja rožnjače, nekada se koristilo u solarijumima, piše RTS.
Solarijum - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
DRUŠTVO
Oprezno sa solarijumima: Kada veštačko sunčanje može da bude opasno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala