- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otvoreni sukob Prištine i Podgorice zbog „Otvorenog Balkana“

© Sputnik / Lola ĐorđevićOtvoreni Balkan
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Najava crnogorskog premijera Dritana Abazovića da će kao gost prisustvovati sledećem samitu inicijative „Otvoreni Balkan“ na Ohridu izazvala je oštre reakcije prištinskih zvaničnika. Za Crnu Goru je nebitno mišljenje privremenih kosovskih vlasti, jer to nije država nego južna srpska pokrajina, kaže za Sputnjik Jelena Božović iz Demokratskog fronta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsednica privremenih kosovskih institucija Vjosa Osmani ušli su, tokom nedavno održanog Samita demokratije Jugoistočne Evrope, u otvoreni sukob oko namere Abazovića da prisustvuje predstojećem sastanku država Otvoreni Balkan, koji bi 7-8. juna trebalo da se održi u Severnoj Makedoniji.

Dritan protiv Osmanijeve

Mogu li različita gledišta ovu inicijativu da dovedu do zahlađenja odnosa Crne Gore i Prištine?
Jelena Božović, poslanica DF u Skupštini Crne Gore, kaže da najvažniji regionalni činioci podržavaju Otvoreni Balkan (Albanija, Srbija i Severna Makedonija) i dodaje da u tom kontekstu nije dobro da Crna Gora ostane izolovana iz ove važne inicijative.
„Privremena prištinska administracija i bivši režim u Podgorici su stara antisrpska koalicija, koja u svemu vidi opasnost od strane Srbije. To su te ekstremne grupacije koje destabilizuju čitav region. Ali, vidimo da su kroz tu inicijativu zajednički jezik našli premijer Albanije Edi Rama, dakle i Albanija i Srbija, pa što ne bi i Crna Gora“, pita se ona.
Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević ističe da, iako je činjenica da je Crna Gora priznala tzv. državu Kosovo, očigledno da u mnogim stvarima imaju različite interese.
„Interes Crne Gore, i ekonomski i bezbednosni, jeste saradnja sa zemljama regiona, a dva najvažnija spoljnotrgovinska partnera i po izvozu i po uvozu za Crnu Goru su Bosna i Hercegovina i Srbija,“ napominje on.

Nebitno mišljenje Prištine

Božovićeva dodaje da je premijer Abazović pokazao je interesovanje za „Otvoreni Balkan“, kao i većina pozicije i opozicije Crnoj Gori, pa prema tome Podgorica treba time da se vodi, a ne mišljenjima iz Prištine.
„Dobro je što će Abazović prisustvovati tom samitu u Makedoniji, i očigledno je da je ‘Otvoreni Balkan‘ dobar put ka Evropskoj uniji, i dobar način da pokažemo kako mi, zemlje na Balkanu, možemo da uspostavimo dobru saradnju. Što se tiče privremenih kosovskih vlasti, nije bitno šta one saopštavaju, jer to nije država koja postoji nezavisno do Srbije, nego je u pitanju južna srpska pokrajina. Tako da mislim da ti odnosi sa Prištinom uopšte nisu značajni za Crnu Goru,“ veruje Božovićeva.
Dobrosavljević napominje da Priština ima svoju agendu i svoje želje i da u skladu sa tim pokušava da na svaki način akcentuje i dobije što više potvrda za svoju pseudonezavisnost.
„S druge strane, zvanična Crna Gora ima svoje interese, a njeni interesi su pre svega ekonomske prirode i naravno bezbednosne. ‘Otvoreni Balkan‘ im sve to nudi, posebno jer su im glavni ekonomski partneri upravo u regionu,“ objašnjava Dobrosavljević.

„Otvoreni Balkan“ put ka EU

Prema rečima poslanice DF-a, bitno je da Abazović istraje na tome da Crna Gora ne ostane van inicijative Otvoreni Balkan, dok Kosovo kao južna srpska pokrajina u ovom trenutku nisu neko ko je odlučujući faktor za njih po ovom pitanju.

„Kada govorimo o Albancima i njihovim interesima, mislim da im je mnogo važnije šta kaže Edi Rama a podsećam da je Albanija deo ‘Otvorenog Balkana“, nego šta misli privremena administracija u Prištini“, smatra naša sagovornica.

Sagovornica Sputnjika iz Crne Gore kaže da se albanska manjina u Crnoj Gori nije do sada oglašavala u negativnom kontekstu po pitanju „Otvorenog Balkana“.
„Jedini problem Abazoviću, ako bude odlučio da se Crna Gora pridruži ‘Otvorenom Balkanu‘, može da pravi bivši režim u Crnoj Gori, odnosno DPS, koji podržava privremenu prištinsku administraciju“, smatra ona.
Dobrosavljevićeva misli da bi Priština trebalo mnogo više da se brine zbog reči albanskog premijera Edija Rame, koji je nedavno Prištini poslao poruku, kada je rekao da nemaju vremena da se bave prošlošću, i da ko neće da se okrene budućnosti, misleći na „Otvoreni Balkan“, nema šta da traži.
„U tom smislu mislim da je Edi Rama bio još direktniji od Abazovića, čime je poslao poruku i Prištini, i delu političke Podgorice koji razmišlja kao Milo Đukanović, da on ne vidi Otvoreni Balkan kao deo problema, već rešenja,“ podseća naš sagovornik.

Problem pravi stari režim

Božovićeva dotle ističe da je inicijativa Otvoreni Balkan već pokazala važnost saradnje u regionu.
„Demokratski front podržava inicijativu ‘Otvoreni Balkan‘ jer građani Crne Gore od te inicijative mogu da imaju samo koristi što se i pokazalo u prethodnom periodu kada je Srbija bila dobar partner Crnoj Gori kada je bilo u pitanju i nestašica energenta i hrane, jer Srbija nije okrenula leđa Crnoj Gori,“ napominje poslanica DF-a.
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
REGION
Šta u Crnoj Gori misle o „Otvorenom Balkanu“
Viola fon Kramon - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SRBIJA
Viola fon Kramon: Prijem Kosova u Savet Evrope biće uslovljen vraćanjem zemljišta Visokim Dečanima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala