- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Zapad nije briga za zločine Kijeva

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Međunarodni krivični sud i Zapad nije briga za zločine kijevskog režima, Zapadu je potreban sud kao čisto politički instrument, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sastanku Savet bezbednosti UN.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ni Međunarodni krivični sud ni Zapad nije briga za brojne zločine kijevskog režima koji je došao na vlast nakon krvavog puča 2014. godine“, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, slučaj „nepoznatih snajperista“ koji su metodično gađali i demonstrante na Majdanu i snage bezbednosti otišao je u zaborav. Sličan scenario je desio se i u mnogim drugim „obojenim revolucijama“.
„Malo je verovatno da će se naše kolege danas setiti civila Donbasa koje je ubila ukrajinska vojska tokom osam godina granatiranja i bombardovanja, koje se nastavlja i danas. Niko neće zahtevati da se Kijev pozove na odgovornost zbog nacista koji su spalili žive ljude u Domu sindikata u Odesi“, istakao je ruski diplomata.
Zločince iz bataljona „Azov“ (protiv čijih je pripadnika pokrenut krivični postupak u Rusiji) koji propovedaju nacističku, mizantropsku ideologiju, kolektivni Zapad smatra ne samo za ukrajinske, već i svoje heroje, naglasio je on.
„Kukasti krstovi i ostali nacistički atributi, ne samo na uniformama, već i na telima tih oslikanih likova, ne smetaju samoproglašenim lučonošama demokratskih vrednosti, koji i dalje ponavljaju mantru da u Ukrajini nema nacizma – to je, kažu, propaganda Rusije“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, sud je Zapadu potreban kao čisto političkih instrument.
„Šta vredi kampanja da se njegovom tužilaštvu dodele neviđeni finansijski, kadrovski i organizacioni resursi od strane istih tih zemalja koje su do nedavno činile sve da od njega ograde sopstvene vojnike. To čak nisu ni dvostruki standardi, već neki bezgranični cinizam. Pravosuđe se pretvara u farsu: krivac se određuje unapred, sud kojeg plaća Zapad udara pečate na plaćene presude“, zaključio je on.
Pumpanje Ukrajine oružjem ─ ratni zločin
Prema njegovim rečima, Zapad čini ratni zločin preplavljujući Ukrajinu oružjem.
„Preplavljujući Ukrajinu oružjem, navodno da bi ojačao njen potencijal i sposobnosti da pruži otpor Rusiji, Zapad čini još jedan ratni zločin“, istakao je Nebenzja.
Kako je naveo, ukrajinske kaznene jedinice nastavljaju da granatiraju mirne četvrti Donbasa uz pomoć ovog oružja, kao što su to činili svih osam godina, ubijajući žene, starce i decu.
„Na primer, SAD su u Ukrajinu isporučile britanske dalekometne haubice M-777. A uoči Međunarodnog dana deteta u Donjeckoj Makejevci poginulo je pet ljudi, među kojima i petogodišnja devojčica Mira“, rekao je diplomata.
On je podsetio da su Sjedinjene Američke Države takođe objavile planove da isporuče Ukrajini višecevne raketne bacače.
„To će samo dovesti do dalje eskalacije sukoba, za koji Vašington licemerno tvrdi da želi da se što pre okonča. O ovome bi trebalo da zna i Međunarodni krivični sud, ako, naravno, ovu strukturu u principu zanimaju pitanja pravosuđa“, rekao je stalni predstavnik.
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
SVET
Ambasador SAD u UN: Amerika će slati Kijevu oružje za odbranu a ne za udare na Rusiju

Zapad da osudi sopstvene vojne avanture

Nebenzja je takođe pozvao Zapad da osudi sopstvene vojne avanture i počne da isplaćuje odštetu pogođenim zemljama.
„Preporučiću jednu stvar kolektivnom Zapadu: ako želite da osudite agresiju – počnite od sebe. Pokažite svetu primer osude svojih vojnih avantura i nelegalnih ekonomskih ograničenja, krvavih kolonijalnih i neokolonijalnih ratova, genocida i pljačke starosedelaca. Počnite da plaćate odštetu stradalim zemljama i narodima. Takav korak bi zaista mogao da približi početak pravednijeg svetskog poretka, u kome više ne bi bilo mesta ni za čiju samoproglašenu isključivost“, naglasio je Nebenzja odgovarajući na optužbe zapadnih diplomata u vezi sa dejstvima Rusije u Ukrajini.
Diplomata je naveo da Rusija već nekoliko meseci prati „izuzetan stepen licemerja u govorima Zapada, koji je iznenada odlučio da se seti postojanja međunarodnog prava zbog specijalne vojne operacije Rusije“.

„Tokom napada zemalja NATO-a na Jugoslaviju, Irak, Avganistan, Libiju i Siriju, međunarodno pravo se doživljavalo samo kao neprijatna smetnja. U uzaludnim pokušajima da opravda sopstvenu agresiju na suverene zemlje, kolektivni Zapad je morao da izmišlja egzotične koncepte ‘humanitarne intervencije’, ‘ratova protiv terora’ i ‘preventivnih udara’“, podsetio je Nebenzja.

Stalni predstavnik je istakao da Rusija nema informacije o bilo kakvim osudama vojske Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i drugih zemalja za ratne zločine u Iraku, Avganistanu i Siriji.
„Šta imamo kao rezultat zločina vojske NATO-a? Scenario je uvek isti – ima civila koji su poginuli od njihove ruke, ali zato nema onih koji bi za to bili kažnjeni, čak i disciplinski, a da ne govorimo krivično“, konstatovao je on.
Kao primere nekažnjivosti vojnika NATO-a Nebenzja je naveo američki vazdušni napad 2019. u blizini sirijskog grada El Baguza, u kojem su poginuli civili, i napad holandske vojske na selo Uruzgan 2007. godine koji je doveo do sličnih rezultata.
„Međunarodni krivični sud je potreban Zapadu kao čisto politički instrument. To niko ni ne krije“, zaključio je ruski diplomata.
Ranije su SAD objavile da će Ukrajini isporučiti višecevne bacače raketa HIMARS, pod uslovom da oni ne budu korišćeni za napade na teritoriju Rusije. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski javno je potvrdio da će Kijev ispoštovati ovaj uslov. Istovremeno, poslanik Vrhovne rade Ukrajine Jegor Černev nije isključio izvođenje napada po ruskoj teritoriji raketama koje su isporučile SAD.
Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina izloženi genocidu od strane kijevskog režima“. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane RF, od 25. marta Oružane snage su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Kako je ranije navedeno, glavni cilj ruskog Ministarstva je oslobođenje Donbasa.
Pripadnici specijalnog odreda za brzo reagovanje čečenskih snaga Ahmat na krovu zgrade u Marijupolju u blizini metalurškog kombinata Azovstalj. - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
RUSIJA
Lider DNR: Svi šokantni zločini ekstremista biće kažnjeni; Denacifikacija će biti okončana zauvek
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala