- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarska opozicija traži ostavku vicepremijerke zbog odnosa prema ukrajinskim izbeglicama

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaIzbeglice iz Marijupolja
Izbeglice iz Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Poslanici bivše vladajuće partije GERB zatražili su ostavku potpredsednice bugarske Vlade Kaline Konstantinove, koja je odgovorna za preseljenje ukrajinskih izbeglica i komunikaciju sa njima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Poslednjih nekoliko dana u Bugarskoj je u toku proces preseljenja ukrajinskih izbeglica s mora u regione na kopnu. Tokom proteklih meseci veći deo Ukrajinaca je živeo u hotelima na moru, ali su se zbog turističke sezone promenili uslovi programa. Sada će morati da se presele u državna odmarališta u drugim regionima zemlje, ali bi trebalo pre toga da se rasporede u privremene smeštaje.
Mnogi državljani Ukrajine su nezadovoljni uslovima privremenog boravka, a to se posebno odnosi na centar za migrante u Elhovu, gde porodice useljavaju u vagone s minimalnim komforom.
Na grupama na Fejsbuku deo izbeglica se žali na lošu organizaciju preseljavanja, zakasnele objave i odsustvo jasne komunikacije s bugarskim vlastima.
Poslednje saopštenje Kaline Konstantinove, u kojem je objavila da će u početku sve izbeglice morati da ostanu u privremenim centrima, izazvalo je podeljene reakcije bugarske javnosti. Jedni su odluku ocenili kao pravednu, dok drugi smatraju da je njen ton neprihvatljiv.
Prema rečima poslanika GERB-a Hrista Gadževa, Konstantinova je zahvaljujući svom obraćanju samo izazvala paniku među Ukrajincima i okrenula ih protiv Bugara. On je kritikovao i odluku da se izbeglice presele u državna odmarališta, jer se mnoga od njih nalaze u planinskim područjima, daleko od gradske sredine u kojoj mogu da nađu sebi posao.
Vicepremijerka je izjavila da su Državna agencija za izbeglička pitanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske, Crveni krst Bugarske i razni medijatori uložili sve napore da pomognu ukrajinskim državljanima u izboru odgovarajućeg smeštaja. Ona je navela da su vlasti pokušale da izbegnu razmeštanje ukrajinskih građana u privremene centre, ali da to nije bilo izvodljivo, te da je takva praksa u celoj Evropi.
Sada je u privremenim centrima oko pet stotina ljudi, više od tri hiljade već je otišlo u državna odmarališta, a 12.000 ljudi je u hotelima koji žele da učestvuju u novom humanitarnom programu.
Pogranična policija je juče saopštila da Ukrajinci masovno napuštaju Bugarsku: na granicu s Rumunijom od 16. do 22. maja je doputovalo 9.500 ukrajinskih građana, a otišlo 13.000. Poslednjih dana došlo je 8.000, a otišlo 18.000.
Izbeglica iz Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
REGION
Bugarska: Ukrajinske izbeglice napuštaju prihvatne centre i vraćaju se na more
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala