- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska: Ukrajinske izbeglice napuštaju prihvatne centre i vraćaju se na more

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaIzbeglica iz Marijupolja
Izbeglica iz Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Sredinom maja bugarske vlasti obavestile su ukrajinske izbeglice da se program pomoći završava 1. juna i da će morati da napuste priobalne hotele i da smeštaj nađu u skromnijim odmaralištima. Mediji izveštavaju da je situacija po pitanju preseljenja izbeglica napeta i da mnogi napuštaju prihvatne centre i ponovo idu ka moru.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Smanjuje se i finansijska pomoć: ranije su hotelijeri po izbeglici dobijali oko 40 leva dnevno (nešto malo više od 20 evra), a sada 15 leva (7,5 evra).
One izbeglice koje se do kraja maja nisu odlučile u koje odmaralište žele da ih prebace sada moraju da budu u prihvatnim centrima u Elhovu (centar za ilegalne migrante koji do sada nije korišćen) i Sarafovu.
Do sada je u Elhovu na jugu Bugarske smešteno 560 ukrajinskih izbeglica , a jedan deo njih bio je nezadovoljan uslovima i napustio je centar.
Neki od njih su se taksijima vratili u oblast oko Burgasa da sami sebi traže stan.
Mnogi su organizatore optužili za prevaru i nisu želeli da izlaze iz autobusa. Kako su tvrdili, nije bilo dovoljno hrane i vode a da je noću u objektima u kojima je trebalo da spavaju bilo hladno.
„Organizacija – nula, informacije – nula. Izašli smo iz autobusa i tu su nas ostavili“, kažu neki. „Nikome nismo potrebni. Stavili su nas ovde kao neku stoku. Niko ništa nam ne objašnjava“, navode drugi.
Neki su, međutim, zahvalili za pomoć koju su dobili u Bugarskoj.
„Dva meseca smo proveli u hotelu u mestu Zlatni pjasci u dobrom hotelu. Videli smo kako ste nas organizovano primili, srećni smo jer smo daleko od rata, što smo bezbedno. Naša deca su spokojna, hvala vam“, rekla je jedna devojka iz Ukrajine.
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
REGION
Bugarski premijer: Ne možemo više ukrajinske izbeglice da šaljemo u luksuzni smeštaj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala