- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden: Amerika ne traži rat sa Rusijom

© AP Photo / Evan VucciDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne traže rat sa Rusijom, a ukoliko snage NATO-a ne budu napadnute, Vašington se neće direktno mešati u vojnu operaciju u Ukrajini, piše američki predsednik Džo Bajden u članku za „Njujork tajms“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mi ne tražimo rat između NATO-a i Rusije. Sve dok SAD ili naši saveznici ne budu napadnuti, mi nećemo direktno učestvovati u tom sukobu, nećemo slati američku vojsku da ratuje u Ukrajinu, niti ćemo napadati rusku vojsku“, ističe američki lider.
Takođe dodaje da SAD ne nameravaju da vrše pritisak na Ukrajinu kako bi Kijev napravio teritorijalne ustupke Rusiji.
„Tokom cele ove krize moj princip je bio: 'Ništa o Ukrajini bez Ukrajine'. Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu, ni privatno ni javno, da naprave bilo kakve teritorijalne ustupke“, naglasio je Bajden.
Po njegovom mišljenju, Moskva je kriva za neuspeh pregovora Rusije i Ukrajine, jer nije obustavila specijalnu vojnu operaciju.
„SAD će nastaviti da rade na jačanju Ukrajine i podržavaće njene napore da postigne rešenje sukoba putem pregovora“, istakao je Bajden, naglašavajući da će Vašington nastaviti da radi sa saveznicima na antiruskim sankcijama, kao i da će isporučivati Ukrajini savremeno oružje.
Istovremeno je dodao da SAD ne pozivaju Ukrajinu da izvodi napade van njenih granica i ne dozvoljavaju Kijevu da to čini.

O nuklearnom oružju

Američki predsednik navodi da SAD ne vide znake da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje.
„Znam da su mnogi ljudi u celom svetu zabrinuti zbog upotrebe nuklearnog oružja. U ovom trenutku ne vidimo nikakve znake da Rusija ima nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini“, piše američki predsednik.
Po njegovim rečima, s vremena na vreme ruska retorika po pitanju nuklearnog oružja je „opasna i krajnje neodgovorna“.
„Bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u bilo kojim razmerama u tom sukobu bila bi potpuno neprihvatljiva kako za nas, tako i za ostatak sveta i to bi imalo ozbiljne posledice“, poručio je Bajden.
Takođe navodi da ne teži svrgavanju aktuelnog rukovodstva u Rusiji.
„Koliko god da se ne slažem sa gospodinom Putinom, SAD neće pokušavati da ga svrgnu“, naglasio je Bajden.
Bajden je 21. maja potpisao nacrt zakona o pružanju vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Kijevu. Takođe uključuje razna izdvajanja koja se na ovaj ili onaj način odnose na situaciju u Ukrajini. Kongres je povećao iznos na skoro 40 milijardi dolara sa 33 milijarde koliko je prvobitno tražio šef države.
Testiranje interkontinentalne balističke rakete „Minutmen“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
RUSIJA
Bajden: Kijev neće dobiti rakete kojim se može gađati ruska teritorija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala