- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji: OPEK razmatra suspendovanje Rusije iz sporazuma o proizvodnji nafte

© AP Photo / DAVE WATSONNaftna pumpa na nalazištu u Novom Meksiku
Naftna pumpa na nalazištu u Novom Meksiku - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Pojedine članice OPEK-a razmatraju opciju da suspenduju učešće Rusije u sporazumu o proizvodnji nafte (OPEK+), pošto zapadne sankcije i delimična evropska počinju da podrivaju sposobnost Moskve da proizvodi više nafte, piše „Vol strit džurnal“, pozivajući se na neimenovane delegate OPEK-a.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Oslobađanje Rusije od ograničenja u sferi proizvodnje nafte može potencijalno otvoriti put za Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i druge proizvođače OPEK-a da povećaju proizvodnju nafte na šta apeluju SAD i evropske zemlje, pošto su usled specijalne vojne operacije u Ukrajini cene nafte porasle iznad 100 dolara po barelu, piše list.

Rusija, jedan od tri najveća proizvođača nafte u svetu, prošle godine se dogovorila sa OPEK-om i devet zemalja koje nisu članice organizacije da se na mesečnom nivou povećava proizvodnja nafte, ali sada se očekuje da će njena proizvodnja pasti za otprilike osam odsto ove godine, precizira se u članku.
Prema rečima delegata OPEK-a, do sada nije upućen zvaničan poziv organizaciji da proizvodi više nafte kako bi se kompenzovao potencijalni deficit Rusije, ali pojedine članice u Persijskom zalivu počele su da planiraju povećanje proizvodnje u narednih nekoliko meseci.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov trenutno boravi u poseti Saudijskoj Arabiji. Kako je najavljeno, planira da učestvuje na sastanku foruma ministara spoljnih poslova Rusija – Savet saradnje arapskih zemalja Persijskog zaliva koja će se održati u Rijadu 1. juna.
Početkom maja UAE i Saudijska Arabija jasno su stavili do znanja da OPEK+ neće moći da poveća proizvodnju nafte, jer je za bilo kakve promene potrebno jednoglasno rešenje. Prema proceni OPEK+, tržište nafte je danas uravnoteženo. Aktuelni sporazum OPEK+ važi do kraja 2022. godine.
Sastanak lidera EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
RUSIJA
Lideri EU postigli dogovor: Embargo na dve trećine uvoza ruske nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala