- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Pripadnici Narodne milicije LNR kod Severodonjecka - Sputnik Srbija

Kadirov: Severodonjeck očišćen; Eksplozija u kombinatu Azot u Severodonjecku

Pratite nas
Nastavlja se specijalna vojna operacija u Ukrajini. Najžešće borbe se vode u području Severodonjecka. Prema nezvaničnim informacijama, ukrajinska vojska se povlači ka Lisičansku. Nakon samita EU u Briselu stižu poruke evropskih zvaničnika da će sankcije protiv Rusije dugo biti na snazi i da će trajno promeniti trgovačku mapu sveta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:47 31.05.2022
Ministarstvo odbrane Grčke potvrdilo je da će poslati u Ukrajinu oklopna vozila BMP-1, a da će vozila zameniti nemačkom tehnikom u skladu sa sporazumom između Atine i Nemačke.
21:21 31.05.2022
Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da završeno potpuno čišćenje Severodonjecka i da je „neprijatelj u gradu je poražen“.
„Ratnici iz Čečenske Republike zajedno sa narodnom milicijom LNR i drugim ruskim snagama završili su totalno čišćenje Severodonjecka. Vojnici su prešli na sledeću fazu – temeljniju selektivnu proveru pojedinačnih gradskih objekata… Vojnici veoma dobro znaju svoj posao i stoga deluju sa hladnokrvnošću svojstvenom profesionalcima“, napisao je Kadirov na svom Telegramu.
„Neprijatelj u gradu je poražen. Situacija je pod potpunom kontrolom ruskih jedinica“, dodao je on.
21:06 31.05.2022
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
SVET
Ambasador SAD u UN: Amerika će slati Kijevu oružje za odbranu a ne za udare na Rusiju
20:44 31.05.2022
Oružane snage Ukrajine su u Donjeckoj Narodnoj Republici oštetile gasovod tokom granatiranja, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
„Preko operativne linije Zajedničkog centra DNR primljena je informacija o požaru na gasovodu visokog pritiska zbog koga preti požar termoelektrane u Jasinovskom kokso-hemijskom kombinatu nakon granatiranja Kirovskog okruga naselja Makejevka od strane oružanih ukrajinskih formacija“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom kanalu na Telegramu.
20:42 31.05.2022
Ukrajinske trupe su u utorak uveče gađali tri naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, među kojima i Gorlovku, ispalivši 14 granata kalibra 122mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
20:38 31.05.2022
Narodna milicija LNR saopštila je da su cisternu sa hemikalijama, najverovatnije sa azotnom kiselinom, u severodonjeckom kombinatu „Azot“ digle u vazduh ukrajinske trupe tokom povlačenja.
Trenutak eksplozije proračunat je tako da vetar usmeri otrovni oblak prema oslobođenim naseljima Rubežno i Kremena, navodi se u saopštenju.
Takođe se podseća da su u aprilu ove godine ukrajinski militanti već dva puta pokušali da raznesu cisterne sa otrovnim hemikalijama u Rubežnom.
„Pritom ih ne zaustavlja to što će rezultat provokacija biti brojne žrtve među civilnim stanovništvom“, ističe se u saopštenju Narodne milicije.
18:48 31.05.2022
U kombinatu „Azot“ u Severodonjecku u vazduh je dignuta tečnost sa hemikalijama. Pretpostavlja se da je u pitanju azotna kiselina.
Kombinat je pod kontrolom ukrajinske vojske, rekao je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.
18:30 31.05.2022
Tenkovske jedinice Narodne milicije LNR i artiljerci pokušavaju da preseku ukrajinske trupe od puteva snabdevanja municijom i hranom u pravcu Lisičanska, izjavio je za Sputnjik portparol Narodne milicije Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko.
Jedinice LNR su nakon izviđanja identifikovale vatrene tačke neprijatelja na pravcu Lisičanska i otvorile vatru. Zahvaljujući dejstvima artiljerije i tenkova ukrajinskim trupama je otežano snabdevanje oružjem i municijom, precizirao je Filiponenko.
Lisičansk je 2014. kratko vreme bio pod kontrolom LNR. Od tada grad kontroliše ukrajinska vojska.
18:25 31.05.2022
Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su više od 240 granata iz višecevnih raketnih bacača „Grad“ i topova kalibra 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
Gađana su područja 13 naselja DNR. Kako se navodi u saopštenju, „od posledica ukrajinske agresije poginula su dva civila, od kojih jedno dete, a šest je ranjeno. Oštećeno je 29 stambenih objekata, četiri vozila i pet objekata civilne infrastrukture“.
Narodna milicija dodaje da je odbijen napad protivnika u rejonu naselja Novobahmutovka iz pravca Rozovke.
Dejstvima jedinica DNR uništena su dva tenka T-64, jedno borbeno vozilo pešadije i do 40 ljudi.
18:20 31.05.2022
17:23 31.05.2022
Ukrajinske trupe ispalile su u utorak četiri granate kalibra 122 mm na Mihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
16:37 31.05.2022
Sankcije protiv Rusije će biti na snazi veoma dugo, a trgovački kanali će se promeniti na dugi niz godina, možda i zauvek, izjavio je premijer Italije Mario Dragi.
„Ne treba da se zavaravamo, ove sankcije će trajati veoma, veoma, veoma dugo. Zbog stanja stvari, trgovačke linije će biti promenjene, verovatno, na dugi niz godina, ako ne i zauvek“, rekao je Dragi novinarima.
16:30 31.05.2022
Evropska komisija će do kraja juna predložiti zemljama Evropske unije da u naredne dve godine u zajedničke odbrambene nabavke ulože 500 miliona evra, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon samita EU u Briselu.
„Sada nam je potrebna nova etapa, kada je reč o popunjavanju zaliha naoružanja koje su, na primer, predate Ukrajini. Važno je da to bude usaglašeno, zbog čega organizujemo radnu grupu kako bismo se bavili tom koordinacijom... Komisija će, takođe, do kraja juna predložiti da se u naredne dve godine iz budžeta EU pokrene 500 miliona evra za intenziviranje zajedničkih nabavki“, rekla je Ursula fon der Lajen.
16:14 31.05.2022
Makron: Ne isključujemo embargo na ruski gas
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je na samitu EU da će zemlje-članice di kraja godine smanjiti kupovinu ruske nafte za 92 odsto.
Makron je istakao da je šesti paket sankcija obuhvatio 80 ruskih oligarha i tri TV kanala.
On nije isključio mogućnost da u budućnosti bude uveden embargo na ruski gas, dodajući da sve zavisi od situacije u Ukrajini.

„Ništa se ne sme isključiti… Francuska se nalazi u posebnom položaju jer manje od drugih zavisi od ruskog gasa i možemo da se spremimo tako da ne bude problema, ali druge evropske zemlje u velikoj meri zavise od ruskog gasa. Ipak, ništa se ne sme isključiti, jer niko ne zna kako će se razvijati događaji u Ukrajini“, rekao je predsednik Francuske na konferenciji za novinare po završetku samita EU.

15:35 31.05.2022
Kanada je uvela sankcije predsedniku Saveta direktora holdinga „Nacionalna medija grupa“ Alini Kabajevoj, a na listi se našlo još 21 pravno i četiri fizička lica.
15:17 31.05.2022
Premijer Belgije Aleksandar de Kro izjavio je drugog dana samita EU da nakon uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji treba napraviti pauzu da bi se video efekat uvedenih mera.
Evropska unija je juče usaglasila uvođenje delimičnog embarga na rusku naftu, što je omogućilo deblokadu šest paketa sankcija.

„Smatram šesti paket velikim korakom napred, ali smatram da sada treba napraviti pauzu. Ovaj paket treba da stupi na snagu i da vidimo njegove efekte“, rekao je Kro. Kada je reč o odustajanju od ruskog gasa biće znatno teže postići saglasnost, rekao je belgijski premijer.

14:42 31.05.2022
Ukrajinska vojska gađala školu u Jelenovki
Ukrajinska vojska je gađala teritoriju škole u Jelenovki, objavio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.
Ranije je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre navelo da su Oružane snage Ukrajine ispalile u pravcu tog sela šest granata kalibra 152 milimetara.
13:56 31.05.2022
To znači da će Ukrajina u potpunosti blokirati rad Moskovske patrijaršije, blokirati novčane transakcije i oduzeti celu imovinu Ruske pravoslavne crkve u zemlji.
13:54 31.05.2022
Delimični, „kusi“ embargo na rusku naftu je u suprotnosti sa deklarisanim principima Evropske unije, u kojoj su pravila, navodno, „ista za sve“, rekao je Vladimir Čižov, stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU.
13:23 31.05.2022
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala