- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji završeno testiranje hipersonične rakete „Cirkon“

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje hipersonične rakete "Cirkon"
Testiranje hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
U Rusiji je 28. maja obavljeno testiranje najnovije hipersonične krstareće rakete „Cirkon“ i to na maksimalnoj udaljenosti, saopštio je neimenovani izvor iz vojne industrije ruskim medijima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Lansiranjem ‘Cirkona’ na maksimalnoj udaljenosti je završen ciklus državnih ispitivanja rakete sa površinskog nosača“, rekao je on.
Ministarstvo odbrane je 28. maja saopštilo da je fregata projekta 22350 „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ ispalila raketu „Cirkon“ iz Barencovog mora na metu u Belom moru na udaljenosti od oko 1.000 kilometara. Raketa je uspešno pogodila metu u moru, a let je bio u skladu sa zadatim parametrima.
Ranije je saopšteno da je reutovska (grad Reutov u Podmoskovlju) kompanija NVO mašinstvo (deo korporacije „Taktičko raketno naoružanje“), je projektovalo i proizvelo raketu, a sada radi i na razvoju najnovijeg obalnog raketnog sistema na kome će se nalaziti i hipersonična raketa „Cirkon“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. decembra 2021. godine objavio o lansiranju „Cirkon“ i naveo da je testiranje prošlo uspešno i precizno. Precizne taktičko-tehničke karakteristike su ostale tajna. 24. avgusta 2021. godine na Vojnotehničkom forumu Armija-2021 Ministarstvo odbrane Rusije je 24. avgusta 2021. godine potpisalo ugovor za isporuku „Cirkon“.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.
Testiranja ruske hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
RUSIJA
Sovjetska raketa „Meteorit“: Krstareća strateška raketa koja je utrla put „Cirkonu“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala