- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sovjetska raketa „Meteorit“: Krstareća strateška raketa koja je utrla put „Cirkonu“ /video/

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranja ruske hipersonične rakete "Cirkon"
Testiranja ruske hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Ideje o hipersoničnim avionima sovjetskog naučnika Vladimira Čelomeja za sada ostaju aktuelne samo na papiru, međutim, inženjeri njegovog vremena su uspeli da naprave raketu koja je bliska hiperzvučnoj. U pitanju je raketa „Meteorit“ koja pripada krstarećim strateškim raketama i može da savlada interkontinentalna rastojanja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„U prvoj polovini 70-ih godina prošlog veka SAD su odlučile da započnu razvoj novog vida strateškog naoružanja. Krstareće rakete koje su bazirane u morima su tada dobile naziv ‘Tomahavk’. Bilo je neophodno dati neki asimetrični odgovor i Vladimir Čelomej je shvatio da čak i sa istim brojem podzvučnih krstarećih raketa istog tipa, paritet neće biti obezbeđen“, izjavio je zamenik generalnog direktora za komunikacije „NPO Mašinostrojenije“ Anton Degtjajev televiziji "Zvezda".

U uslovima kada je SSSR bio okružen vojnim bazama NATO-a bilo je potrebe da se izmisli raketa koja može da leti hiperzvučnom brzinom. Tako je nastala raketa „Meteorit“ koja je mogla da savlada 5.500 kilometara. Raketa je ličila na hipersonični avion Tu-144 sa nosem u obliku kupe. Za „Meteorit“ su pravljeni novi i specijalni materijali.
Raketa je mogla da se lansira sa podmornice i sa aviona Tu-95.
„Cirkon“ je kao i „Meteorit“ prvo rađen u dve verzije, za upotrebu na moru i u vazduhu. Kupac je tada doneo odluku da u prvoj fazi napravi morsku verziju rakete.
Raketa „Meteorit“ je veoma bila biska „Cirkonu“ i praktično se nije videla na radaru.

„PVO sistem je lansiran i za to su bila aktivirana dva moderna protivavionska kompleksa. Međutim, čak i poznavajući putanju leta i vreme lansiranja, isključena su vazdušna sredstva zaštite, program manevrisanja rakete nije radio i mogli su da je pogode samo putem drugog lansiranja protivraketama“, rekao je Degtjarev.

„Meteorit“ se sada nalazi na postamentu na trgu pored kompanije „NPO Mašinostrojenije“ kao simbol napredne tehnologije SSSR-a. Sve ono što je bio veliki plus za „Meteorit“ je nasledio „Cirkon“.
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
RUSIJA
Tačno u metu sa razdaljine od 450 kilometara: Ruska vojska otkriva detalje testiranja raketa „Cirkon“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala