- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova ruska navigacija: Sistem za sprečavanje sudara aviona

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRadar
Radar - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
U Rusiji je napravljen prvi sistem za sprečavanje sudara za sve tipove aviona, saopštio je Sputnjiku generalni direktor kompanije „Navigator“ i tvorac sistema Sergej Baburov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sistem protiv sudaranja aviona u vazduhu je prvi, unikatni ruski sistem i u svetu nema sličnih. Ovaj sistem upozorava avione, šalje signal u autopilotski sistem kako bi se izbegao sudar sa drugim avionom. On je zamena za uvozne navigacije, to je naš proizvod i ujedno i deo koji je nedostajao našoj avionskoj industriji“, rekao je Baburov.

Osim toga, sistem imam i režim hibridnog pražnjenja, odnosno, on prati situaciju u vazduhu u pasivnom režimu i pomoću antene, koja prenosi informacije drugim letelicama.
Sistem je predviđen za sve tipove aviona Il-96, Suhoj superdžet-100, Il-14, MS-21 i druge.
„Na avionima se sada ugrađuje ovaj sistem i ispituje se na avionu L-410“, dodao je direktor kompanije „Navigator“.
Prema njegovim rečima, na svim avionima je ranije ugrađivan sistem TCAS (TCAS) koju proizvodi američka kompanija „Kolins“, koja je svetski monopolista.
„Sistem je toliko složen da su ga Amerikanci desetinama godina stvarali, kao i mi. Velika je sreća da se proizvede tako tako unikatan sistem“, podvukao je Baburov i dodao da je ruski sistem prvi put predstavljen na prošloj Međunarodnoj avionskoj i kosmičkoj izložbi MAKS.
Baburov je zaključio da je u sistem integrisano nekoliko dopunskih funkcija, među kojima i prepoznavanje kontura zemlje, kao i podaci o njenoj blizini.
Najnoviji ruski avion za radarsku patrolu A-100 „Premijer“  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
RUSIJA
Najnoviji ruski avion za daljinsko osmatranje izveo prvi let sa uključenim radarom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala