- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija će osigurati prolazak brodova sa ukrajinskim žitom ukoliko Kijev razminira luke

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevskiy / Uđi u bazu fotografijaPogled na "Azovstalj" iz luke u Marijupolju
Pogled na Azovstalj iz luke u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Rusija će osigurati prolazak brodova sa žitom iz Ukrajine ukoliko Kijev reši problem sa razminiranjem izlaza iz luka, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Bahreina.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Detaljno smo razgovarali o situaciji u Ukrajini. Na molbu naših prijatelja podrobno smo ih informisali o poslednjim događajima, uključujući situaciju sa hranom. Govorili smo o merama koje ruska strana preduzima već više od mesec dana, garantujući slobodan izvoz ukrajinskog žita brodovima koji su sada zatvoreni u ukrajinskim lukama. Međutim, za to je neophodno da ukrajinski predstavnici razminiraju priobalne vode koje se nalaze u teritorijalnom moru Ukrajine i koje su, kako sam rekao, minirane“, rekao je Lavrov.

„Ako taj problem sa razminiranjem bude rešen, a mi već nekoliko nedelja skrećemo na to pažnju naših zapadnih kolega koji su zabrinuti tim povodom, vojno-pomorska flota Rusije će u otvorenom moru obezbediti nesmetan prolazak tih brodova u Sredozemno more i dalje, do odredišta“, rekao je šef ruske diplomatije.
Kako je istakao, Moskva je učinila sve kako bi rešila problem sa hranom, dok Zapad blokira ulazak ruskih brodova u svoje luke i veštački izaziva krizu.
„Te inicijative koje sada čujemo na temu prehrambene bezbednosti treba da se rešavaju uzimajući u obzir to da je sa ruske strane odavno garantovano sve što zavisi od nas. A zapadne zemlje, koje su stvorile brojne veštačke probleme – zatvaranjem svojih luka za ruske brodove, prekidanjem logističkih i finansijskih lanaca – one treba ozbiljno da se zamisle šta im je važnije: da prave pi-ar kampanju na problemu prehrambene bezbednosti ili da rešavaju problem konkretnim koracima. Na njima je“, poručio je Lavrov.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
RUSIJA
Zaharova: SAD provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini, američki ambasadori imaju novu „zabavu“
Odesa - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
SVET
Hoće li Ukrajina razminirati luke, da bi izvezla žito
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala