- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čavušoglu: Turska otkazala i odložila niz vojnih vežbi NATO-a

© Sputnik / Margarita ZorinaZakat nad prolivom Bosfor, Stambul
Zakat nad prolivom Bosfor, Stambul - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Turska je otkazala i odložila niz vojnih vežbi NATO-a zbog odredbi Konvencije iz Montrea o zabrani vojnih brodova u Crnom moru, saopštio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mi smo unutar procesa u vezi s Ukrajinom preuzeli na sebe posredničku ulogu. I svako jača tu ulogu. A da li će Turska moći da igra tu ulogu ako se uključi u sankcije protiv Rusije? Svako vidi korist u našoj ulozi i mnogo je onih koji vide korist od naše politike nepriključivanja sankcijama, na čelu s evropskim zemljama. Uveli smo Konvenciju iz Montrea, prinuđeni smo da vazdušni prostor ostavimo otvorenim“, rekao je Čavušoglu za agenciju „Anadolija“.
Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine. Prema tom dokumentu, trgovački brodovi imaju slobodu prolaska kroz određene zalive kako u mirnodopsko, tako i u ratno vreme, ali u različitim režimima. Dokument ograničava boravak vojnih brodova necrnomorskih zemalja u Crnom moru na tri sedmice. U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani ili ograniči prolazak vojnih brodova kroz zalive Bosfor i Dardaneli.
Mevlut Čavušoglu je skrenuo pažnju na to da Zapad postavlja pitanja Turskoj zbog nepriključivanja sankcijama protiv Rusije, ali da Ankara namerava da se pridržava svog principijelnog stava.
„Vodimo principijelnu, transparentnu politiku. Da, postoje očekivanja, postoje pitanja. Postoje oni koji ne prihvataju, ali poštuju našu poziciju na međunarodnoj sceni. Mi ćemo se pridžavati naše principijelne, objektivne politike do kraja“, rekao je Čavušoglu.

Ukrajinske mine sprečavaju isplovljavanje brodova sa žitom

Turski ministar je, takođe, upozorio na to da mine koje je postavio Kijev sprečavaju isplovljavanje brodova sa žitom iz ukrajinskih luka i da se traga za mehanizom za rešavanje problema.
„Jedan od problema u vezi s bezbednim isplovljavanjem brodova sa žitom jesu mine moru, koje je Ukrajina postavila u Odeskoj oblasti. Drugi razlog je mogućnost isporuke ruskih proizvoda na tržište. U šestom paketu sankcija postoji pitanje osiguranja. Rusija ne može da osigurva brodove koji prevoze robu. Brodovi ne mogu biti servisirani u drugim lukama, a Rusija traži ukidanje tih ograničenja. Potreban je koridor i uklanjanje mina iz tog koridora. Ukrajinska strana kaže da može da ga očisti za 15 dana, ali Ukrajina ne želi da ruski vojni brodovi prolaze kroz Odesku luku. A Rusija ne želi da se taj koridor koristi za snabdevanje Ukrajine oružjem. Neophodan je mehanizam. Juče su i Vladimir Putin, i Vladimir Zelenski izjavili da su spremni da rade na tome“, rekao je Čavušoglu.
Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
RUSIJA
Čavušoglu: Turska se neće pridruživati sankcijama protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala