- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova podsetila na ponašanje Londona na Balkanu: Pokrovitelji trgovine organima na Kosovu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odreagovala je na izjavu britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras o „pogubnom uticaju Rusije“ na Balkan, podsetivši je na brojne primere negativnog uticaja Londona na situaciju na Balkanu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Tokom posete Balkanu, Liz Tras je pozvala stanovništvo BiH da ne veruje Rusiji koja 'ima poguban uticaj' na taj region. Stručnjaci se došaptavaju: tokom britansko-bosanskih pregovora bilo je govora o ulasku zemlje u 'zajednički evropski dom' i integraciji u NATO. Nekako je čudno govoriti o destruktivno-neprincipijelnom uticaju NATO-a na Balkan, ali ipak ću podsetiti: 1999. godine NATO je bombardovao Jugoslaviju koristeći osiromašeni uranijum. Za 'mongolsku i tatarsku najezdu na Ukrajinu' pametnica Liz Tras zna, ali za bombardovanje Beograda od strane NATO-a – ne?“, prokomentarisala je Zaharova na Telegramu.

Takođe je podsetila da je „tokom celog perioda zavisnog položaja Slovena na Balkanu London doprinosio njihovom potčinjenom položaju, te da je na svaki način potkopavao potencijal nacionalno-oslobodilačkih pokreta“.
„Rusija je, a ne Velika Britanija, pomogla da Grčka stekne nezavisnost u 19. veku, a kada je Londonu to odgovaralo Engleska je direktno ulazila u sukob protiv Rusije i njenih slovenskih saveznika na Balkanu, kao što je bio slučaj tokom Krimskog rata i takozvane 'Istočne krize' u drugoj polovini 1870-ih godina“, navodi Zaharova.
Prema njenim rečima, „šef Forin ofisa, lord Palmerston, otvoreno je priznavao da je u interesu Londona pokroviteljstvo protivnika Rusije i onih koji nastoje da oslobode slovenske narode na Balkanu“.
Zaharova je napomenula da je „Balkan dugo važio za 'bure baruta u Evropi', a pogoršavanje nesuglasica na jugoistoku Evrope podržavala je Velika Britanija, jer je to prvenstveno štetilo interesima austrijsko-nemačke koalicije, tako i Rusiji u regionu, što je na kraju rezultiralo Prvim svetskim ratom“.

„Još u 20. veku, u prvom periodu Drugog svetskog rata jugoslovenska vlada je molila Britance da pomognu Slovenima protiv Trećeg rajha, da spase zemlju od okupacije i razaranja, ali Britanci su ignorisali poziv rukovodstva južnoslovenske države. Štaviše, zločinački su je iskoristili, smatrajući da će povlačenjem snaga Vermahta u Jugoslaviju Berlin olakšati Britaniji zadatak da vodi svoj rat u Evropi“, navodi Zaharova.

Takođe je istakla da je „u drugoj polovini 20. veka Velika Britanija uspostavila normalne odnose sa socijalističkom Jugoslavijom isključivo zbog neslaganja Beograda sa politikom Moskve, a čak i u takvim uslovima 'prinudnog prijateljstva', kako pokazuju nedavno objavljeni telegrami Forin ofisa, bila zainteresovana za etničku nestabilnost u regionu, uključujući Kosovo“.
„A onda su došle devedesete godine, a sadržaj i smisao 'britanskog i NATO uticaja' na Balkan postali su očigledni čitavom svetu. U sastavu zapadne koalicije London je bio pokrovitelj trgovine organima kojom su se bavili kosovski militanti i šverca svega u regionu, uključujući oružje“, zaključila je Zaharova.
Podsetimo, tokom posete BiH, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je da njena zemlja želi da bude predvodnik u naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će se suprotstaviti uticaju Rusije u regionu.
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
REGION
Mračan dan: Gošći iz Londona se usred Sarajeva pričinili Rusi, pa je rešila da sruši Dejton
Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
REGION
Pretnja Britanije usred Sarajeva: I ovde ćemo se suprotstaviti Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala