- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mračan dan: Gošći iz Londona se usred Sarajeva pričinili Rusi, pa je rešila da sruši Dejton

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaBritanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras tokom posete Sarajevu zapravo je poručila da će London, sa svojim zapadnim saveznicima, nastaviti da ruši Dejtonski sporazum. BiH ne ruši Rusija, već oni koji ruše mirovni sporazum, kako bi Srbi i Hrvati bili pretvoreni u nacionalne manjine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Iz poruka koje je Elizabet Tras uputila tokom posete BiH najjasnije se vide dvostruki standardi Zapada, komentariše njenu posetu politički analitičar Dragomir Anđelković – za Zapad demokratija ne znači poštovanje Ustava BiH, već suprotno – u skladu sa njihovom voljom gaziti taj ustav.

Nastavak rušenja Dejtona

„Za njih, borba za mir nije poštovanje mirovnog sporazuma i kompromis, za njih je borba za mir rušenje tog kompromisa kako bi se realizovali ratni ciljevi jedne strane. U slučaju BiH najbolje se vidi šta Zapad radi i kakva je pozicija Zapada, a kakva je pozicija Rusije. Elizabet Tras može da plasira laži koje zapadni mediji podržavaju, ali ta istina se ne može sakriti“ navodi Anđelković.
Gošća iz Londona je, tokom posete Sarajevu 26. maja, kada se sastala sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković i članovima Predsedništva BiH, u toj zemlji uočila navodne „znake mešanja Rusije“ što je, prema njenim rečima, pretnja povratku u mračne dane, što se mora sprečiti.
„Neophodno je da u BiH još više radimo na zaštiti mira i da sprečimo da se ova zemlja na bilo koji način vrati sukobima“, istakla je Trasova i dodala da je Velika Britanija „predvodnica u davanju podrške BiH“ obećavši Zapadnom Balkanu investicioni paket u vrednosti od 100 miliona evra do 2025. istakavši da je on „alternativa investicijama koje dolaze sa negativnim uticajima“.
Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
REGION
Pretnja Britanije usred Sarajeva: I ovde ćemo se suprotstaviti Rusiji
Rusija ne destabilizuje BiH, već oni koji ruše Dejtonski sporazum, objašnjava Anđelković.
„Ako je izbio jedan rat i ako je on završen kompromisom, oni koji taj kompromis ruše, guraju BiH u stanje od pre nego što je došlo do potpisivanja mirovnog sporazuma. A, zapravo, zapadni centri moći žele da u miru realizuju ciljeve sarajevske političke elite, a to je unitarna Bosna“, ističe Anđelković.
Šteta koja je naneta regionu i BiH od kada ih je Zapad destabilizovao veća je od 100 miliona evra i meri se milijardama evra izgubljenih investicija. Suma koju je Elizabet Tras navela ne znači ništa i pre će biti upotrebljena u političke svrhe Londona, Vašingtona ili Brisela, nego što će od toga imati koristi građani.

Poseta Elizabet Tras – deo rata protiv Rusa i Srba

Za istoričara Čedomira Antića, obećane investicije ne znače ništa – krajem devedesetih godina u BiH uloženo je mnogo više sredstava, pa nije postignuto ništa. Nekada je problem cilj, a ne oko sredstava, konstatuje Antić.
Trasova pokušava da nastavi staru britansku politiku, međutim, istim sredstvima. To je, prema Antićevim rečima, isto kao kada bi se rak lečio limunadom.
„Možda, kada je čovek zdrav, neka zdravstvena slabost može da se izleči kilogramom limuna i pomorandži. Kada čoveka, nažalost, izda zdravlje, limunada može da bude tretirana kao sok“, konstatuje Antić.
Britanija odavno ne bira politička sredstva, ali nema cilj. Cilj im je odavno zastareo, postao besmislen, nedemokratski i nepravedan, dodaje on.
Poseta Trasove dolazi u trenutku nakon što Velika Britanija uvela sankcije političkom vođstvu Republike Srpske i nakon što je imenovala Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan – njena poseta trebalo bi da pokaže da je Britanija još uvek važna na balkanskoj pozornici, smatra Antić.
„Ovo sada više nije posleratna euforija, više nema uverenja da možete napraviti državu pomirenja. Ovo je deo rata koji globalni Zapad vodi protiv Rusije, a vidimo da vodi i protiv jednog naroda i njegovih zemalja koji u ovom ratu ne učestvuju i koji su u prošlosti Britancima uvek bili saveznici i koji prema Velikoj Britaniji neprekidno pruža ruku, a britanska ruka uvek završava na našem obrazu ili glavi“, zaključuje Antić.
Na sastanku sa Trasovom, srpski član Peredsedništva Milorad Dodik istakao je da Velika Britanija podržava lice koje nije imenovano za visokog predstavnika rezolucijom Saveta bezbednosti UN, jer želi da diskredituje srpski narod ili ga smatra niže vrednim pa da može da nameće stavove političkom batinom putem tako neovlašćene osobe, stoji u stenogramu sa sastanka koji su objavili mediji u Republici Srpskoj.
Dodik je rekao da BiH danas institucionalno ne postoji, jer da postoji na spoljnopolitičkom nivou postojalo odgovorno ponašanje i stavovi koji se iznose bili bi stavovi Predsedništva koje ih jedino ustavno dogovara. Ali to nije tako, izvlače se neki stavovi od pre deset godina koji se ne odnose na ovu situaciju i pokušava se to prodati kao neki raniji dogovori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala