- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lajčak nije protiv „Otvorenog Balkana“, Abazović kaže da u Ohrid ide kao gost

© Sputnik / Boban NovovićDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je na skupu u Budvi, odgovarajući na pitanje kako Evropska unija gleda na „Otvoreni Balkan“, kazao da EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna, koja ne isključuje nikoga i počiva na evropskim standardima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Lajčak prisustvuje Samitu za demokratiju u jugoistočnoj Evropi koji se održava u Budvi.
Premijer Dritan Abazović kazao je da je cilj Crne Gore Evropska unija.
„Naš najveći spoljnopolitički cilj je punopravno članstvo u EU. Nikakva zamjena za to nas ne interesuje. Ali sve što možemo da upotrijebimo kao mehanizam da bi taj cilj postigli za nas je prihvatljivo. Ako imate političare raznih balkanskih država koji svi idu na sastanke i pričaju protiv nekog drugog ili protiv neke druge države to ova Vlada neće raditi. Ako možemo da izgradimo saradnju sa svima naš doprinos će biti tu. Čuli ste i gospodina Lajčaka, ideja je da imamo više saradnje“, rekao je Abazović.
Kako je kazao, potpuno je nebitno ime inicijative, da li je to „Berlinski proces“, „Otvoreni Balkan“, „mini Šengen“...
„Da li je novo, nešto drugo, stvar je da imamo veće povjerenje među državama, bolju saradnju, veći fokus na ekonomiju i da promovišemo više stabilnosti i demokratije. Sve što ide u tom pravcu po mom skromnom sudu je interes Crne Gore. Sve što bi išlo suprotno, izazivalo suprotni efekat mislim da to nije interes“, rekao je Abazović.
Komentarišući upozorenja koje je uputio potpredsjednik Vlade Raško Konjević da evropski partneri ne podržavaju „Otvoreni Balkan“, Abazović je kazao je da te izjave doživljava kao dio taktike i dogovorenih poruka koje imaju za cilj da pogode razne djelove društva.
„Uopšte ih ne doživljavam neprijateljski, uopšte ih ne doživljavam nekolegijalno, doživljavam ih krajnje demokratski. Na sastanku u Ohridu biće komesar Oliver Varhelji, mi ne idemo tamo da postanemo član Otvorenog Balkana, idemo kao gosti, kao posmatrači u ovom trenutku. Razmotrićemo sve što je dobro za našu zemlju. Ako se to ispostavi da ide u korist toga što jesu naši spoljnopolitički ciljevi, ništa nemam protiv da pristupimo u potpunosti inicijativi. Ako ne, onda ćemo vidjeti kako ćemo se organizovati. Mislim da bi svakoga trebalo da raduje u Crnoj Gori koji misli dobro regionu pa i Crnoj Gori da mi konačno, poslije dosta lutanja imamo jako dobru saradnju sa svim zemljama regiona. Sigurno ima ljudi kojima to smeta, kojima je žao što oni to nisu mogli da postignu, ali definitivno Vlade će voditi krajnje inkluzivnu, pomiriteljsku politiku, stvaranja što boljih odnosa sa svim državama regiona. Mislim da smo na jako dobrom putu“, poručio je Abazović.
Inače, samitu u Budvi prisustvuju i predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič.
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
REGION
Zašto je Dritan prihvatio projekat sa Srbijom protiv koga je bio Milo
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
SRBIJA
Vučić sa Abazovićem u Davosu, pozvao ga na sastanak inicijative „Otvoreni Balkan“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala