- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tajvan tvrdi: Eskadrila od 30 kineskih ratnih aviona ušla u našu zonu protivvazdušne odbrane

© Chinese Ministry of National DefenseKineski lovci J-16
Kineski lovci J-16  - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
Tajvan, koji Kina smatra delom svoje teritorije, saopštio je da je u njihov vazdušni prostor ušlo 30 ratnih kineskih aviona.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Avioni tajvanskog ratnog vazduhoplovstva krenuli su da presretnu oko 30 kineskih vojnih aviona dok su ulazili u zonu protivvazdušne odbrane ostrva, izvestile su u ponedeljak vlasti u Tajpeju.
Tajvansko ministarstvo odbrane navodi da su 22 od tih aviona bili borbeni avioni, a da su preostali avioni bili avioni za elektronsko ratovanje, rana upozorenja i protivpodmornički avioni.
Eskadrila kineskog vazduhoplovstva približila se ostrvu Pratas pod kontrolom Tajvana u severnom delu Južnog kineskog mora.
Iako se nalazi oko 450 kilometara od samog Tajvana, ostrvo i vode koje ga okružuju deo su republičke takozvane zone za identifikaciju protivvazdušne odbrane i ne treba ih mešati sa užim vazdušnim prostorom republike, prenosi RT.
Osim što su poslali svoje borbene avione u to područje, Tajpej je aktivirao i svoju protivraketnu odbranu, koja je nadgledala eskadrilu.
Tajvanski vojni zvaničnici opisali su incident kao najveći te vrste od 23. januara, kada je 39 kineskih aviona ušlo u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana.
Peking još nije komentarisao najnoviji incident. Ranije je kineska vlada opisivala slične događaje ​​kao vežbe koje imaju za cilj zaštitu suvereniteta zemlje.
Vojska na Tajvanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
SVET
Ulje na vatru: Amerika hoće preko Tajvana da uzdrma Kinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala