- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ulje na vatru: Amerika hoće preko Tajvana da uzdrma Kinu

CC0 / PxHere / Vojska na Tajvanu
Vojska na Tajvanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države žele da pomoću Tajvana destabilizuju taj deo sveta, da stvore krizno žarište i da, koristeći to kao izgovor, nastave tamo da prave i učvršćuju razne vojne saveze okrenute ka kontrolisanju Kine, ali i same Rusije prema severu Pacifika, kaže dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Pekinga Milorad Denda.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Komentarišući za Sputnjik ocenu direktora Prvog odeljenja za Aziju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Georgija Zinovjeva da „pumpajući Tajvan oružjem Sjedinjene Američke Države koriste istu metodologiju kao u Ukrajini“, Denda kaže da slična razmišljanja i ocene dolaze i iz Pekinga i da je reč o gotovo svima znanoj strategiji Vašingtona koja se pomalja i ovih dana i koju je ukrajinska kriza ogolila do sitnih detalja.

Tajvan – deo strategije SAD

„Naime, reč je o strategiji Vašingtona da NATO proširi širom sveta, da akcije Alijanse budu „legitimizovane“ u svim delovima sveta i da to bude ta američka batina kojom će Sjedinjene Američke Države da regulišu odnose u svetu. Dakle, nema ni govora od tog velikog zaklinjanja u poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih normi, reč je o goloj hegemoniji i pokazivanju politike sile u rešavanju svetskih prilika. To je, naravno, i način da se Kina stalno drži u nekoj vrsti turbulentne situacije, da se Tajvanom odvraća pažnja Kine od sopstvenog ekonomskog razvoja i saradnje sa drugim zemljama, a pre svega sa Rusijom“, ukazuje naš sagovornik.
Ovu, kako dodaje, širu strategiju Vašingtona pre nekoliko dana je obelodanila britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, govoreći o tome da NATO treba da se globalno proširi i pritom misleći na Indo-pacifički region i kontrolu Kine.
„Gospođa Tras, koju kineska štampa naziva i „šeficom kancelarije američkog Stejt departmenta u Londonu“ je na taj način zapravo objedinila ta razmišljanja koja su sada u jeku, kada se žele iskoristiti ucene, pretnje i prisiljavanja raznih država da čine stvari po diktatu Vašingtona, a kako bi se dalje širio takozvani američki snažan uticaj u i Azijsko-pacifičkom regionu“, objašnjava Denda.
Reč je, kaže, o diskusijama koje se vode o tom „globalnom“ NATO-u, a pre samita Alijanse u junu u Madridu.
„Tada treba da se obelodani novi strateški koncept ovog saveza u kome će, po svemu sudeći, jedna od glavnih tačaka biti Kina, takozvana kineska pretnja i kako joj se suprostaviti“, kategoričan je novinar.

Crvena linija Kine

Na pitanje kakva se reakcija Kine može očekivati u svetlu ovakvih planova Vašingtona i NATO i uloge Tajvana u njima, Denda kaže da će Peking reagovati u krajnjoj situaciji u kojoj bi bilo direktno ugroženo ono što Kina smatra svojim neotuđivim delom teritorije, svojim suverenitetom i teritorijalnim integritetom.
Tajvan je, podseća, deo Kine, što je priznala i Amerika u ugovorima i izjavama koje je Vašington potpisao sa tom zemljom u procesu normalizacije odnosa.
„Peking ističe da je tajvansko pitanje nasleđe kineskog građanskog rata i u potpunosti kineska unutrašnja stvar jer je Tajvan oduvek bio neotuđivi deo kineske teritorije. Polazeći od tih kineskih stavova, Kina, kako ističu u Pekingu, neće nikada težiti globalnoj dominaciji ili subverzivnim aktivnostima širom sveta, kao što to rade Sjedinjene Države. Ali, ističu u Pekingu, odlučno će nastaviti da grade sposobnost da vojno poraze SAD u regionima u kojima leže ključni interesi Kine“, pojašnjava Denda.

Dolivanje ulja na vatru

U Pekingu se, navodi naš sagovornik, gotovo svakodnevno ponavlja da je sve što Sjedinjene Države i takozvani ujedinjeni Zapad čine zapravo - dolivanje ulja na vatru.

„Oni to i javno priznaju, što se vidi iz nedavne izjave ministra odbrane SAD u Nemačkoj koji je rekao da je cilj Amerike i saveznika da oslabe Rusiju, da šalju velike količine oružja u Ukrajinu. Oni, dakle, dolivaju ulje na vatru, a Vašington i Zapad uopšte ne govore o miru, niti o inicijativama za mirno rešavanje situacije u Ukrajini. Peking na to stalno upozorava i ta činjenica da nedostaju diplomatske mirovne inicijative sa Zapada zapravo otkriva njegove prave namere – hegemonističku politiku velikih sila koja treba da skrši Rusiju i uzdrma Kinu. Toga su u Pekingu vrlo svesni i poručuju da takve stvari neće proći“, zaključuje Milorad Denda za Sputnjik.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Čijan rekao je ranije da se Kina čvrsto drži kursa za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali da nikada neće tolerisati njegovu nezavisnost. On je naglasio da na svetu postoji samo jedna Kina, a da je Tajvan njen sastavni deo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala