- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto letenje avionom može da bude opasno po zdravlje kućnog ljubimca

CC0 / Pixabay / Kućni ljubimac
Kućni ljubimac - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pratite nas
Letenje sa psom je nekada bilo prilično jednostavno: nabavite kavez, ne hranite ga previše, date mu sedativ i tretirate ga kao deo prtljaga. Danas je proces komplikovaniji, i to sa dobrim razlogom; stari pristup nije bio samo izazovan, već i često nebezbedan.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Putovanje psa u prtljažnom delu aviona, gde su temperature neverovatno niske, krajnje je stresno za ljubimca.
Politike avio-kompanije značajno variraju u zavisnosti od veličine psa, rase, temperamenta i pravila u kabini u odnosu na teret, tako da treba mnogo toga da znate pre nego što povedete ljubimca na put.

Šta bi trebalo da znate i uradite pre leta

Izbor da pas bude u kabini sa vama , a ne u prtljažniku aviona, često će zavisiti od veličine ljubimca i pravilnika avio-kompanije. Neke avio-kompanije ograničavaju ukupan broj dozvoljenih kućnih ljubimaca na bilo kom letu, a ova mesta se obično dele po principu „ko prvi dođe, njegovo je“ — tako da je potrebno da rezervišete dosta ranije let.
Očekujte da platite naknadu za let sa svojim psom, a cene variraju od 70 do 200 evra.
Ako je ikako moguće, izaberite direktan let. Koliko god da je letenje teško za psa, posebno u prtljažniku, još duže putovanje plus višestruki susreti sa rukovanjem prtljagom mogu vrlo stresno da utiču na vašeg psa. Štaviše, ovakve stvari mogu biti opasne i po život za vašeg ljubimca zbog trauma koje doživljava.
Uzmite u obzir vremenske prilike. Zimi letite tokom dana kako biste svom psu obezbedili najtoplije moguće temperature u prtljažniku. Leti letite u ranim ili kasnim satima da biste izbegli podnevnu vrućinu.
Vežbajte psa od „malih nogu“. Ukoliko vam uslovi života diktiraju takav tempo da uvek morate biti na putu, pripremite psa dok je mlađi na te uslove koji su ekstremni za njih. Kada se vremenom navikne na putovanje avionom, ovakva putovanja neće im biti toliko stresna. Ako je vaš ljubimac već dosta star, najbolje je da se konsultujete sa veterinarom pre puta.
Hranite ljubimca laganijim obrocima na dan putovanja. Psi mogu da izdrže od 6 do 10 sati bez hrane. Ne menjajte hranu ljubimcu pre leta i nemojte da mu dajete poslastice koje ranije nije jeo.
Umorite psa najviše što možete na dan putovanja. Igrajte se sa njim, vodite ga u šetnju, šetajte po parkingu aerodroma.

Smernice avio-kompanije za letenje sa psom

Politike avio-kompanija su vrlo različite; neki prevoznici ne prihvataju pse za putovanje u tovarnom prostoru, dok drugi ne dozvoljavaju pse u kabini. Neke imaju ograničenja težine za putovanje u kabini, druge za kabinu ili prtljažnik.
Ostala ograničenja uključuju dužinu leta i odredište. Rasa i/ili fizionomija vašeg psa mogu odrediti da li pas može da leti sa vama. Posebno, rase koje imaju „spljoštenu“ njušku mnoge avio-kompanije ne dozvoljavaju, a mnogi veterinari preporučuju da ne lete uopšte. Više od polovine smrtnih slučajeva pasa u avionima u poslednjih pet godina uključivalo je rase pljosnatog nosa, preneo je portal „Magazin novosti“.
Devojčica i retriver - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Životni vek pasa: Od čega zavisi koliko će biti dug
Pas - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
DRUŠTVO
Pet stvari koje psi mogu nepogrešivo da osete kod ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala