- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Šolc svoje izjave o multipolarnom svetu „ukrao“ od Lavrova

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pratite nas
Portparol ruskog Ministarstva odbrane Marija Zaharova skrenula je pažnju da su nedavne izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca o formiranju multipolarnog sveta – plagijat, s obzirom da ministar inostranih poslova Sergej Lavrov stalno govori o tome.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ‘kada postanemo svesni da svet postaje multipolaran, to će pogurati društvo ka još većoj multilateralnosti i još većoj međunarodnoj saradnji’. To je čist plagijat. Ili još gore od toga – nerazumevanje banalnog“, istakla je Zaharova.

Ona je takođe rekla i da se nada da će Šolc jednog dana shvatiti situaciju u Ukrajini, kao i mulitpolarnost.
Kako je objasnila, o multipolarnosti i policentričnosti sveta govorio je i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, koji nastavlja to da ponavlja već 15 godina koliko se nalazi na toj funkciji.
Takođe je podsetila da je još od vremena Jevgenija Primakova, „koji je stupio na ministarsku poziciju 1996. godine, Ministarstvo inostranih poslova polazilo od gledišta da svet postaje multipolaran, za razliku od bipolarnog sistema hladnog rata“.

„To shvatanje je još od Primakova postalo deo koncepcije spoljne politike 2000. godine i od tada je naša polazna tačka u građenju međunarodnih odnosa“, naglasila je Zaharova.

Portparol je zaključila da ako su u Berlinu tek sada postali svesni toga, „može se saosećati sa njima, što im je trebalo toliko dugo vremena“.
„Ipak, bolje ikad, nego nikad. Verovatno će Šolc, jednog dana shvatiti i situaciju u Ukrajini, kao i multipolarnost“, dodala je Zaharova.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, nakon čega su usledile najoštrije do sada sankcije Zapada.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
RUSIJA
Putin poručio Makronu i Šolcu: Upumpavanje oružja u Ukrajinu je veoma opasno
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
Nemački kancelar: Rusija nam ne ostavlja izbor...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala