- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska crkva: Nije istina da se Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila od nas

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion
Predsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pratite nas
Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva nije saopštavala o izmeni svog statusa ili o otcepljenju od Ruske pravoslavne crkve, rukovodilac Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Postoji mišljenje da se Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) otcepila od Ruske pravoslavne crkve (RPC). To nije istina. Nikakvog obaveštenja ili saopštenja o tome da se UPC otcepila od RPS nije bilo, kao ni o tome da se pojavio neki novi status. Štaviše, UPC je potvrdila da uživa status nezavisnosti i samostalnosti koji je dobila još 1990. godine“, rekao je mitropolit.

On je takođe kazao i da je neophodno shvatiti kontekst u kom se održao Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve, ali i pritisak koji se na tu crkvu vrši.
Nešto ranije je Sinod Ruske pravoslavne crkve izrazio podršku arhijerejima i sveštenstvu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koji su, kako se navodi, pod pritiskom ekstremističkih organizacija i nacionalističkog dela javnosti.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je posle liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja da RPC potpuno razume kroz kakva stradanja danas prolazi Ukrajinska pravoslavna crkva. Kiril je istakao da pokušaji da bude prekinuta duhovna veza između RPC i UPC nikada neće uspeti.
Podsetimo, Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve je 27. maja objavio samostalnost i nezavisnost. Međutim, u skladu sa poveljom UPC, njoj je samostalnost i nezavisnost data od strane Arhijerijskog sabora Ruske pravoslavne crkve još u oktobru 1990. godine.
Tada je patrijarh Moskovski i cele Rusije Aleksij drugi blagoslovio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i rekao da će ona biti nezavisna u svojoj upravi.
Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Kijevu tokom protesta protiv usvajanja anticrkvenih zakona ispred Vrhovne rade Ukrajine. - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
RUSIJA
Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve proglasio nezavisnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala