- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve proglasio nezavisnost

© Sputnik / Grigoriй Kostin / Uđi u bazu fotografijaVernici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Kijevu tokom protesta protiv usvajanja "anticrkvenih" zakona ispred Vrhovne rade Ukrajine.
Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Kijevu tokom protesta protiv usvajanja anticrkvenih zakona ispred Vrhovne rade Ukrajine. - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve saopštio je da je proglasio potpunu nezavisnost i samostalnost.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sabor je usvojio dopune i izmene Povelje o upravljanju Ukrajinskom pravoslavnom crkvom koje podrazumevaju potpunu nezavisnost i samostalnost“, navodi se u dokumentu, a prenose ruski mediji.
Takođe je saopšteno i da Ukrajinska pravoslavna crkva nije saglasna sa stavom ruskog patrijarha Kirila po pitanju specijalne operacije u Ukrajini. Ujedno je i pozvala vlasti Ukrajine i Rusije da nastave pregovore.

„Obraćamo se vlastima Ukrajine i Rusije sa molbom da se pregovori nastave i da se pronađe razumne reči koje bi mogle da zaustave krvoproliće“, dodaje se.

U dokumentu koji je objavio Sabor poziva se i na obnovu dijaloga Ukrajinske pravoslavne crkve i raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine.
„Raskol u ukrajinskom pravoslavlju Sabor doživljava kao duboku ranu u crkovnom telu. Čak i u ovakvim kriznim trenucima Sabor ne gubi nadu da će se dijalog obnoviti. Da bi se to dogodilo predlažemo Pravoslavnoj crkvi Ukrajine da prestane da oduzima hramove“, dodaje se.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
RUSIJA
Ukrajinski raskolnici traže od vaseljenskog patrijarha da smeni poglavara RPC Kirila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala