- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Potpredsjednik protiv premijera: Konjević poručuje da je Abazović samo posmatrač na sastanku u Ohridu

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Crne Gore
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pratite nas
Ministar odbrane i potpredsjednik crnogorske Vlade Raško Konjević izjavio je da premijer Dritan Abazović može otići na sastanak inicijative „Otvoreni Balkan“ kao posmatrač i da ne može niti smije preuzeti bilo kakve obaveze u ime države.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„To bi značilo destabilizaciju Vlade i ne vjerujem da je premijeru više stalo do te inicijative nego do Vlade na čijem je čelu”, rekao je Konjević u intervjuu za „Pobjedu“.
On je kazao da uključivanje u bilo kakve regionalne inicijative mora biti plod dijaloga, kao i prijedloga nadležnog Ministarstva vanjskih poslova.
„A prije svega mora za cilj imati državne interese Crne Gore. Da bi neka inicijativa imala smisla ona mora biti inkluzivna, moraju je podržavati sve zemlje kojima je namijenjena, a ovdje to nije slučaj“, ocijenio je Konjević.
On smatra da inicijativa posebno nije u interesu Crne Gore, dodajući da cilj države treba da budu EU integracije i ubrzanje reformi.
„Inicijativa nema podršku naših EU partnera, nema podršku pola regiona, a nije jasan njen cilj s obzirom da već postoje mehanizmi regionalne saradnje, posebno u okviru Berlinskog procesa koji ima punu EU podršku“, kazao je Konjević.
On je ocijenio da je, iz tog razloga, „Otvoreni Balkan“ više politički projekat koji nema za cilj produbljivanje regionalne saradnje već je u funkciji skretanja fokusa sa EU puta i obaveza koje stoje u procesu integracija.
Prema riječima Konjevića, ta inicijativa se koristi više kao propagandno sredstvo i, kako je dodao, kao dio kamuflirane anti-EU agende od onih koji još nijesu raskrstili da li prihvataju „evropski ili Putinov sistem vrijednosti“.
„Oni koji su sinonim za zatvorena društva i koji su zakatančili demokratiju u sopstvenoj državi ne mogu biti promoteri inicijativa koje navodno afirmišu otvorenost i regionalnu saradnju“, poručio je Konjević.
On je dodao da, kako se izrazio, usiljeno forsiranje „Otvorenog Balkana“ bespotrebno troši političku i društvenu energiju koju sada treba usmjeriti na neophodne reforme i deblokadu evropskih integracija.
Podsjetimo, Dritan Abazović je u četvrtak izjavio da će prisustvovati samitu „Otvoreni Balkan“ u Ohridu i dodao da još nije čuo validan argument za to da ta regionalna inicijativa nije dobra za Crnu Goru.
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
REGION
Zašto je Dritan prihvatio projekat sa Srbijom protiv koga je bio Milo
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
SRBIJA
Vučić sa Abazovićem u Davosu, pozvao ga na sastanak inicijative „Otvoreni Balkan“ /foto/
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
REGION
Abazović: Zalažem se za Otvoreni Balkan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala