- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU bez dogovora o embargu na rusku naftu, pregovori idu komplikovano

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pratite nas
Vlade država članica EU nisu uspele danas da postignu sporazum o embargu na rusku naftu ali će sutra nastaviti dijalog, prenose mediji pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako navodi izvor, pregovori o uvođenju embarga idu veoma komplikovano i ostalo je mnoštvo nerešenih tehničkih pitanja. Takođe tvrdi i da EU razmatra da Rusiji uvede nove ograničavajuće mere u okviru celog paketa.
Kaže i da se nastavak pregovora očekuje sutra ujutru kako bi se na vreme pripremio sporazum za samit EU koji će biti održan takođe sutra, ali u popodnevnim časovima.
Predlog, o kojem trenutno raspravljaju članica EU, predviđa zabranu isporuke ruske nafte u EU morskim putem do kraja godine, ali i izuzeće za naftu koja se isporučuje preko naftovoda Družba, kojim se snabdevaju Mađarska, Slovačka i Češka.

Nema reči o popuštanju sankcija

Neimenovani zvaničnik EU je takođe rekao i da tokom pregovora nije bilo reči o mogućem popuštanju mera kako bi se prebrodila prehrambena kriza.

„Trenutno o pitanju ukidanja pojedinih sankcija u zamenu za olakšavanje plovidbe u Crnom moru nije bilo reči“, kazao je on.

Podsetimo, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc su tokom prošlog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom rekli da je neophodno da se ukine blokada Odese kako bi se omogućio izvoz ukrajinske pšenice.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
RUSIJA
Putin poručio Makronu i Šolcu: Upumpavanje oružja u Ukrajinu je veoma opasno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala