- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji počela klinika ispitivanja inovativnog leka za lečenje raka dojke

© Sputnik / Mihail Kireev / Uđi u bazu fotografijaBiotehnološka kompanija "Biokad" u Sankt Peterburgu
Biotehnološka kompanija Biokad u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
Pratite nas
U Sankt Peterburgu su otpočela klinička ispitivanja inovativnog leka za lečenje raka dojke – prvog antitumorskog leka u Rusiji, proizvedenog na bazi genetski modifikovanog onkolitičkog virusa, saopštio je Institut za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sredinom maja lek je uveden prvoj pacijentkinji.Ona je pod stalnim nadzorom lekara, dobro se oseća, nisu uočeni neželjeni efekti. Trenutno se u testiranje uključuje i druga pacijentkinja. Pretpostavljamo da će prva faza kliničkih ispitivanja potrajati oko dve godine. To je iz razloga što je lek potpuno nov, prvi u svojoj klasi“, navodi se u saopštenju.
Kako je pojašnjeno iz naučnog instituta, preparat je predviđen za lečenje raka dojke.

Pojašnjava se da je lek napravljen na bazi inaktivnog rekombinatnog virusa vakcine protiv boginja VV-GMCSF-Lact. Istovremeno, prvi put u svetu je u antitumorski lek uključen gen, koji sintetiše protein – ubicu ćelija tumora. Cilj prve faze kliničkih ispitivanja je procena bezbednosti, podnošljivosti i farmakokinetičkih parametara preparata.

Ranija pretklinička ispitivanja pokazala su da lek efikasno sprečava razvoj glavnog tumora, razmnožava se u njemu, bez uticaja na zdrave ćelije, samostalno traži metastaze i inhibira njihov rast.
Lek se može koristiti kako u režimu monoterapije, tako i u kombinaciji sa bilo kojim drugim metodama lečenja.
Onkolitički virusi su brzo rastuća vrsta terapeutskih sredstava u borbi protiv malignih promena. Razvoj genetskog inženjeringa omogućio je stvaranje rekombinantnih virusa, sposobnih ne samo da selektivnije uništavaju ćelije tumora, već i da stimulišu sopstveni antitumorski imunitet.
U razvoju leka takođe su učestvovali centar „Vektor“ Rospotrebnadzora u partnerstvu sa DOO „Onkostar“ (rezident „Skolkovo“), a klinička ispitivanja obavljaju se u „Nacionalnom medicinskom istraživačkom centru za onkologiju N.N. Petrov“ u Sankt Peterburgu.
Bebe blizanci - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nije sve u genima: Šta je pokazao slučaj jednojajčanih bliznakinja koje su razdvojene u detinjstvu
Ljudsko oko — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici uspeli da „ožive“ aktivnost u ljudskom oku posle smrti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala