- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pronađen džinovski magnetni talas u Zemljinom jezgru

Zemljino magnetno polje – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
Satelitska misija Evropske svemirske agencije (ESA) „Svarm“ otkrila je potpuno novu vrstu magnetnog talasa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Rezultati misije objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Stručnjaci se nadaju da će im otkrića pomoći da nauče više o Zemljinom magnetnom polju, bez kojeg ne bi postojao život na našoj planeti.
Zemljino magnetno polje štiti nas od štetnog kosmičkog zračenja. Prošle su decenije otkako su naučnici prvi put počeli da ispituju ponašanje ovih talasa. Međutim, donedavno nisu mogli da kažu da u potpunosti razumeju fluktuacije u jačini polja merene satelitima.
Novootkriveni magnetni talas kruži na dubini većoj od 3.000 kilometara ispod površine Zemlje, gde se jezgro planete susreće sa njenim omotačem. Godišnje putuje na zapad 1.500 km, što znači da obiđe globus svakih sedam godina.

„Geofizičari su dugo teoretisali o postojanju takvih talasa, ali se smatralo da se dešavaju u mnogo dužim vremenskim razmacima nego što je pokazalo naše istraživanje... Merenja magnetnog polja pomoću instrumenata na površini Zemlje pokazivala su da je bilo nekih vrsta talasne akcije, ali nam je bila potrebna globalna pokrivenost koju nude merenja iz svemira da bismo otkrili šta se zapravo dešava“, rekao je geofizičar sa Univerziteta Grenobl Alpi u Francuskoj i glavni autor novog rada Nikolas Žile.

Nakon kombinovanja podataka sa tri satelita „Svarm“, sa merenjima koje su izvršili prethodno korišćeni nemački satelit CHAMP i danski „Orsted“, istraživači su koristili kompjuterski model koji simulira proces generisanja Zemljinog magnetnog polja kako bi sproveli izmerene fluktuacije kroz njega. Kao rezultat toga, otkrili su da bi ovakav spori magnetni talas mogao biti uzrok protoka magnetnog polja.
Prema Žilu, saznanje koji procesi u Zemljinim dubinama izazivaju takve magnetne talase zahteva dalja istraživanja.
Zemljino jezgro i slojevi Zemljine kore - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veliko otkriće: Zemljino jezgro se vrti
Najveći na svetu radio-teleskop FAST u južnoj Kini - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Kinesko nebesko oko“ detektovalo koherentno međuzvezdano magnetno polje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala