- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Obeležavanje 80 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

CC0 / Pixabay / Zapaljene sveće u crkvi
Zapaljene sveće u crkvi - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas i sutra biće obeleženo 80 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u Starom Brodu i Miloševićima kod Višegrada koje su na monstruozne načine ubile ustaše Jure Francetića.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Obeležavanje će početi danas svečanom akademijom u višegradskom Domu kulture.
Sutra će Starom Brodu na Drini biti služen parastos ubijenim civilima, a biće položeni venci na spomen-obeležje u Drini.
Obeležavanju će prisustvovati i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je juče da se ovaj događaj u Starom Brodu na Drini i Miloševićima obeležava da nikada ne bi zaboravili da su zločinci bili Hrvati i muslimani, a Srbi žrtve.
Milunović je naglasio da je komunistička vlast, nastojeći da uspostavi režim bratstva i jedinstva, sakrila ovaj događaj od očiju javnosti.
On je podsetio da je 22. marta 1942. godine počinjen težak zločin nad srpskim narodom koji je pokušao da spas potraži u Srbiji, da je 326 devojaka tražeći spas od ustaša skočilo u Drinu.
Tokom ustaške ofanzive 1942. godine mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu reku Drinu i potraže spas u Srbiji.
Najmasovnije ubijanje počinjeno je 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja 1942. godine, prenosi RTRS.
Stari Brod - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2019
Potresne skulpture podsećaju na pokolj nad Srbima, o kojem se decenijama ćutalo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala