Potresne skulpture podsećaju na pokolj nad Srbima, o kojem se decenijama ćutalo

© Srna / Dubravka BlagojeStari Brod
Stari Brod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Starom Brodu da je to mesto, u kom su ustaše ubile više od 6.000 Srba — mesto dvostrukog stradanja, i to zato što je komunistički režim sakrivao ustaški zločin.

Dodik je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, koji je stravičan najviše zbog toga što je bilo zabranjeno da se o njemu govori, prenosi RTRS.

„Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli ovde, očigledno im je bilo namenjeno da budu pobijeni“, rekao je Dodik u Starom Brodu, gde je danas osveštan Spomen-muzej srpskim žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

On je istakao da danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, da nije Republike Srpske, te je istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku.

© Srna / Tatjana ParađinaDodik: Stari Brod dvostruko mesto stradanja
Potresne skulpture podsećaju na pokolj nad Srbima, o kojem se decenijama ćutalo - Sputnik Srbija
Dodik: Stari Brod dvostruko mesto stradanja

Dodik je dodao da će u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao i da to mora biti mesto na koje će dolaziti školske ekskurzije, da bi deca naučila šta se ovde dogodilo.

© Srna / Tatjana ParađinaSkulpture koje simbolizuju stradanje 6.150 Srba nad kojima su pokolj počinile ustaše Jure Francetića 1942. godine.
Potresne skulpture podsećaju na pokolj nad Srbima, o kojem se decenijama ćutalo - Sputnik Srbija
Skulpture koje simbolizuju stradanje 6.150 Srba nad kojima su pokolj počinile ustaše Jure Francetića 1942. godine.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se u proleće 1942. godine na obalama reke Drine, u opštini Višegrad.

Ustaše, predvođene Jurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, i to isključivo — civila. Civili su stradali i u reci Drini, dok su bežali od ustaša.

U znak sećanja na stradale srpske mučenike, danas je u Starom Brodu osveštan Spomen-muzej, za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala