- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o vojnom savezu London-Kijev: Ako je istina, to je podrivanje stavova EU

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, komentarišući tvrdnju o navodnoj ideji premijera Velike Britanije Borisa Džonsona o stvaranju antiruskog vojnog saveza sa Kijevom, izjavio da na nju gleda kao na medijsku objavu koju treba proveriti, ali da ukoliko je istinita, predstavlja podrivanje stava Evropske unije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ranije je italijanski list „Korijere dela sera“, pozivajući se na izvore, objavilo kako je britanski premijer Boris Džonson predložio ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da osnuju „politički, ekonomski i vojni savez“ protiv Rusije, koji bi mogao biti alternativa Evropskoj uniji.

„Uz sve poštovanje prema ‘Korijere dela sera’, ovu tvrdnju ipak treba posmatrati kao medijsku objavu, a njih ne treba trenutno uzimati kao primarni izvor, već proveriti. Kao drugo, ne znamo da li je Boris Džonson imao takvu inicijativu. U slučaju da jeste, to bi značilo da predlaže ‘internu zabavu’ kako bi podrio stavove EU, odnosno, stavove one panevropske unije, koje je sama Velika Britanija napustila. Ali, opet, ne znamo koliko je tačna ova informacija i zato ćemo je ispratiti“, objasnio je Peskov.

Prema navodima italijanskog lista, lidersku ulogu u savezu imala bi Velika Britanija, a pored Ukrajine, Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije, kasnije bi se mogla priključiti i Turska.
Kako je još istaknuto, britanski premijer je ove planove izneo ukrajinskom lideru tokom susreta u Kijevu početkom aprila, a italijanski list tvrdi da kijevske vlasti za sada nisu reagovale na inicijativu britanskog premijera.
Izdanje takođe navodi da Zelenski čeka samit zemalja EU 23. juna, na kom će se odlučivati o dodeljivanju Ukrajini statusa kandidata za stupanje u uniju. To, prema izvorima izdanja, može uticati na odgovor Kijeva na predlog Londona.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
RUSIJA
Kremlj: Kijev kontradiktoran, nije jasno šta žele
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
SVET
„Ukrajina da ustupi teritoriju Rusiji“: Predlog Kisindžera iz Davosa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala