- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta je „ruska tehnika“ koja pomaže Novaku? /video/

© AFP 2023 / ANDREAS SOLARONovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, poznat je i po tome što mnogo pažnje posvećuje napretku na individualnom nivou koji nema veze sa sportom, a kako je rekao, u tome mu pokažu i ruski pisci.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Đoković je na slobodan dan u Parizu, gde nastupa na Rolan Garosu, otkrio i koja dela su mu u fokusu.
„Trenutno čitam ruske pisce, ali ne one koji su poznati, već one manje poznate. Streljnikova se zove spisateljica koja piše o različitim tehnikama i metodama koje se mogu koristiti da bi bio u što optimalnijem zdravlju. Recimo, knjiga koju sada čitam se tiče različitih tehnika disanja, pa objašnjava u prvom delu knjige fiziologiju i anatomiju, prosto, kako uopšte izgleda sistem disanja, određene metode i tehnike koje mogu da se koriste da se poveća nivo energije, da se smiriš, opustiš i tako dalje“, naveo je Đoković.
Novak je govorio o Aleksandri Streljnikovoj i njenom učenju „paradoksalne gimnastike“ – tehnike deluju čudno i neprihvatljivo na prvi pogled, ali kada se započne sa tehnikom plitkog disanja i oseti olakšanje u celom telu, vežbe postaju privlačne i moćne.
Streljnikova je tehniku temeljila na učenju Konstantina Pavloviča Butejka, a iz njenog pokušaja da izleči sebe rodio se čitav sistem vežbi u kojima je najvažniji kratak udisaj.
„O udisaju nije potrebno ni razmišljati. Prvo šta novorođenče uradi je – udah. Izdisaj je rezultat udisaja i tako ostaje do kraja. Od detinjstva smo učeni da treba disati jako i duboko, ali prema Butejku takva praksa ne samo da je pogrešna nego je i štetna i takav način disanja postaje izvor mnogih bolesti“, govorila je Streljnikova.
Đoković je dalje istakao da ga jako interesuje ta oblast zdravlja u svakom pogledu, psihofizičkom, emotivnom, duhovnom.
„Uglavnom tu literaturu volim da čitam. Žena me uvek kritikuje da ponesem sa sobom mnogo više knjiga nego što stignem da pročitam. Nosim sigurno jedno desetak knjiga čak i ako idem na samo dve nedelje. Jednostavno, volim da imam jer mi raspoloženje varira iz dana u dan, pa onda volim da čitam više knjiga, u zavisnosti kako se osećam", rekao je Đoković.
Bogdan Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Podkast
Bogdan Obradović: Britanci su pomešali crne i bele figure | Miljanov korner
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala