- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Razvijen „elektronski nos“ za otkrivanje infekcija; Uskoro i analog najskupljeg leka na svetu

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaLaborant u naučnom centru za lekove
Laborant u naučnom centru za lekove  - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
Pratite nas
Šef Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) Rusije Veronika Skvorcova objavila je da su stručnjaci te institucije razvili prenosivi gasni analizator – „elektronski nos“, uređaj koji omogućava da se u kratkom roku utvrdi prisustvo brojnih infekcija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Centar za strateško planiranje razvio je prenosivi gasni analizator, koji radi na bazi tranzistora sa efektom polja, takozvani elektronski nos. Zahvaljujući novom pristupu, moguće je u rasponu od jedne sekunde do jednog minuta utvrditi društveno-važne infekcije“, istakla je Skvorcova u Savetu Federacije.

Kako je istakla, otkrivanje infekcija moguće je kako individualno, tako i na mestima masovnog okupljanja ljudi – na aerodromima, u avionima, kancelarijama, koncertnim dvoranama, obrazovnim organizacijama.
„Faktički, zahvaljujući skraćenom vremenu analize, ovakav uređaj može postati analogan metalnom okviru za biološku bezbednost“, objasnila je Skvorcova.

Uskoro spreman i analog najskupljeg leka na svetu za lečenje SMA

Ona je takođe objavila da je moguće da će FMBA ove godine završiti glavne radove na razvoju analoga najskupljeg preparata u svetu za lečenje spinalno-mišićne atrofije „Zolgensma“.
Kako je istakla, imaju sve što je potrebno za pripremu preparata. Istovremeno, sama proizvodnja je jeftinija, nego aktuelna cena leka.
Darvina teorija evolucije - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
RUSIJA
Kako je ruski naučnik pre Darvina otkrio teoriju evolucije
Srce na tkanini — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici izumeli akustičnu tkaninu koja čuje otkucaje srca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala