- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako sprečiti posledice predugog sedenja

CC0 / Pixabay / Problemi na poslu
Problemi na poslu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
Pratite nas
Predugo sedenje i zdravlje i te kako su povezani, ali na negativan način. Kancelarijski posao zahteva sedeći položaj veći deo radnog vremena, a retko kad se setimo da „protegnemo“ noge.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Takođe, i posle posla, ostatak vremena uglavnom provodimo u sedećem položaju, uprkos tome što stručnjaci savetuju više fizičke aktivnosti.

Uticaj predugog sedenja na zdravlje

Istraživanja su pokazala da osobe koje dugo sede u toku dana imaju manji životni vek. Fizička aktivnost može da umanji ovaj rizik.
Predugo sedenje utiče na sinapse u mozgu, pa povećava rizik od demencije, ali i srčanog udara, dijabetesa, šloga, visokog krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola u krvi. Kretanje može da umanji ove rizike.

Tromboza

Tromboza nastaje kada dolazi do začepljenja u venama u nogama, a to se uglavnom javlja kod ljudi koji predugo sede. Sigurno ste primetili da kada dugo sedite, noge vam otiču i bole vas. Zato je dobra ideja da pravite pauze tokom radnog vremena i prošetate.
Takođe, previše vremena ispred ekrana (kompjuter, telefon, televizor) utiče na pojačane simptome anksioznosti i remeti kvalitetan san, preneo je portal „Lepota i zdravlje“.

Kako sprečiti posledice predugog sedenja

Pravite pauze u toku radnog vremena. Prošetajte i protegnite se na svakih pola sata.
Možete nabaviti sto koji može da se podiže, pa da jedan deo radnog vremena provedete radeći stojeći.
Ukoliko je to pak nemoguće, birajte da na posao idete peške ili biciklom. Ukoliko živite predaleko, izađite iz autobusa stanicu ranije i tako uvrstite fizičku aktivnost u dnevni raspored.
Ne koristite lift već idite stepenicama.
Šetajte svako veče pred spavanje, makar pola sata.
Idite na treninge najmanje tri puta nedeljno.
Slobodno vreme ne provodite pred kompjuterom ili televizorom. Izaberite neku zabavnu aktivnost s porodicom i/ili prijateljima (kuglanje, bilijar, šetnja, badminton, odbojka…)
Pranje sudova - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
DRUŠTVO
Koje tri stvari treba odmah izbaciti iz kuće
Pivo - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
DRUŠTVO
Kakav učinak na zdravlje ima silikon iz piva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala