Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Ne mislimo da uvodimo vanredno stanje

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Komentarišući odluku mađarske vlade da zbog ukrajinske i ekonomske krize uvede vanredno stanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ne misli da u Srbiji treba primeniti istu meru.
"Srbija ima odgovor, ali ljudi nisu naviknuti da čuju drugačiju poziciju. Mi imamo čistu poziciju, ali da li će to da učini našu situaciju lakšom - sigurno da neće", rekao je Vučić.
On je naglasio da svaki odgovoran čovek uvek brine i da je briga je nešto što je povezano sa odgovornošću.
"Ako ne brinete možda lakše živite ali ne postižete rezultate. Mi ćemo imati bezbroj problema. Videli ste da je Mađarska uvela vanredno stanje – zbog bezbednosti, snabdevanja, enegrenata. Ja ne mislim da mi treba da uvodimo vanredno stanje", naglasio je Vučić iz Davosa, gde prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.
Vučić je rekao da Srbija ima čistu poziciju što se tiče međunarodnog javnog prava i moralnih principa.
"Najlakše je svima da kažu povećajte cene. Nekada morate - ali dajte da to bude najmanje moguće. Moramo da sačuvamo državu. Ako neko misli da je krizno vreme ono kada treba da zaradi najviše - kažem im nemojte to da mislite. Niko ne može da ucenjuje državu i da se igra sa državom. Proći ćete gore nego što ste mislili. Država vam neće dozvoliti da urušite zemlju u teško vreme zato što mislite da je vreme da budete prebogati. Zaustavite se malo i gledajte da zajedno sa državom i građanima zarađujete mnogo, ali ne tako da ostali izgube. To je moja molba za njih", rekao je Vučić.

Vučić: Očekujem da ću se čuti s Putinom, videćemo za neki dan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će se čuti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da nije siguran u to i da treba sačekati još nekoliko dana i videti šta će se desiti.
"Mislim da hoću, ali da sačekamo koji dan. Možda čovek neće da razgovara sa mnom, videćemo", rekao je Vučić za TV Pink odgovarajući na pitanje da li će se čuti sa ruskim predsednikom.

Kako objasniti da se neko protiv kazni za ubice dece

"Kako da objasnimo da se neko protivi da ubice dece budu kažnjene", upitao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući reakcije iz Hrvatske na optužnicu u Srbiji za akciju “Oluja” i izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da će ta optužnica “koštati Srbiju” koja nikada neće uspeti da uđe u EU.
Na konstataciju da su uvek neki problemi sa Hrvatima, Vučić je za TV Pink rekao da on nema nikakve probleme sa njima, čak naprotiv, želi da predstavnici hrvatske manjine učestvuju u radu buduće vlade, već da neko drugi ima problem sa ratnim zločinima, pa sada preti Srbiji.
“Ja sam naučio na hajku protiv mene, ali sada se preti celoj zemlji”, ukazao je Vučić. Podsetio je da u Hrvatskoj pre nekoliko meseci izašli sa pričom da je tukao zatvorenike u Petrinji, iako nikada čak nije ni bio tamo.
“Zamislite da mi izmislimo o predsedniku neke druge zemlje tako nešto… Mislite da je neko rekao izvinite? Ne, samo su nastavili sa istom vrstom kampanje, misleći da je sve dozvoljeno jer Srbija nikada nije dovoljno mala, neuspešna i slaba, kako bi neki želeli”, rekao je Vučić.
Kada je reč o optužnici srpskog tužilaštva za ratne zločine počinjene tokom akcije "Oluja", protiv četiri oficira hrvatske vojske, zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbegličkoj koloni, a najviše na Petrovačkoj cesti, Vučić je rekao da niti se mešao u to, niti bi se ikada mešao, ali je, kaže, ponosan na činjenicu da će preživeli imati nadu da će pravda makar delimično biti zadovoljena.
“Kako da objasnimo da se neko protivi da ubica dece budu kažnjena? Hoćete da životi te nevine dece, brata i sestre Rajić, budu bačeni zato što je nekome palo na pamat da baca granate, bombe, i ubija decu. Da nisu nekome pretili idući Petrovačkom cestom, u zbegu, da se spasu i žive normalno. Oni su tada imali 11 i 9 godina, a niste se setili da kažete nešto o tom zločinu”, rekao je Vučić.
On je podsetio na izjavu hrvatskog advokata Anta Nobila da u Hrvatskoj za to nije poveden postupak, i konstatovao je da onda, naravno, Srbija kriva, jer je, valjda, dozvoljeno ubijati decu, ali ne i pokrenuti postupak zbog toga.
“Nećete dati Srbiji u EU, nećete da date Švedskoj i Finskoj u NATO… Videćemo, vi ste veliki i moćni… Mi volimo EU, strašno nam je važna, ali devetogodišnje i 11-ogodišsnje dete mnogo su nam važniji od svakog NATO, EU i svega drugog”, poručio je predsednik Srbije.
Dodao je da nema nijednu težu reč za Hrvatsku.
“Mi ćemo da radimo svoj posao, oni svoj, ali da ih umoljavamo, da puzimo i kmečimo, ne pada mi na pamet… Dok sam predsednik Srbije taj film nećete gledati. Mi vas poštujemo, ali to znači da ko je ubijao decu, za to mora da odgovara”, rekao je Vučić.

Neće biti velikog poskupljenja struje

"Biće povećanja struje, ali ne ni 20, ni 40 posto kako pojedini traže, a kada će biti - kada budemo mogli da izdržimo sve to, a da nam cene svega ostalog ne odu u nebesa, pošto je cena električne energije ukalkulisana u cene svega ostalog - naveo je predsednik.
"Kada malo zagrebete ispod površite vidite stvari kako treba. Mi svaki dan uvozimo struju, naša privreda danas troši neuporedivo više, a nismo pronašli nove "Kostolce". Nismo radili na novim mestima na kojima se kopa ugalj. Remontovaćemo mašine do avgusta i moći da kopamo mnogo više tona dnevno nego današnjih 60 toga. Radimo remonte da bismo zimu dočekali spremnije. U remontu nam je 1000 megavata - kaže Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
SRBIJA
Vučić iz Davosa: A šta ako ipak bude razgovora sa Putinom
šećer - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
EKONOMIJA
Vučić: Biće sve u redu sa šećerom, intervenisaćemo iz robnih rezervi do četvrtka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala