Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Davosa: A šta ako ipak bude razgovora sa Putinom

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Davosa da će se sve učiniti kako bi se ljudima obezbedila normalna i mirna zima.
"Nemam pravo da govorim o čemu smo razgovarali na marginama Svetskog ekonomskog foruma. To je naš posao i svi dele zabrinutost za to šta će se zbivati u svetu i kako da pronađu rešenje za sebe - kako da kupe što više hrane i uglja. Gledaju da nađu rešenje za naftu, gas. Ove godine je Davos obeležen ukrajinskim bojama, što je očekivano", naveo je Vučić.
Istakao je i da je važna činjenica da se zbog ljudi koji guraju zemlju napred da sami ne dodajemo tovar na leđa, da ne dodamo još neki kamen neistine i laži.
"Neki se raduju tome da Srbiji bude što teže", poručio je Vučić.
"Neki kažu da neće biti razgovora sa Putinom - ok, mi smo mala zemlja, možda i ne bude. A šta će reći ako se razgovor dogodi - onda će da kažu eno ga zlikovac razgovara sa Putinom, treba njemu da uvedete sankcije. Reći će "Odakle njemu pravo da razgovara o tome kako će Srbija da preživi i kakvu će cenu za gas da plaća kad jedino treba da budete na strani Ukrajine i da ne tražite ništa za sebe" - šta god da učinite vi ćete biti krivi. Imate 30 nepoznatih i gledate kako da rešite svaku najbolje za našu zemlju. I kako ćete sprovesti gas i hoćemo li imati gas? Da nismo izgradili gasovod kroz Srbiju - šta bi bilo? To smo uradili ogromnim novcem građana Srbije, da uštedimo da izgradimo nešto što je važno. Sada čekamo novi paket sankcija iz Evrope, da vidimo da li će se to nekako na nas odraziti. Sve ćemo to da rešavamo i obezbedićemo ljudima da imaju mirnu i normalnu zimu", istakao je Vučić.

Znam šta će Kurti reći, važni su mi ostali sagovornici

Vučić je izjavio da već unapred zna kako će izgledati susret sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, ali da mu je značajnije to što je u Davosu imao brojne važne sastanke i susrete.
Vučić je na pitanje novinara kako će izgledati sutrašnji panel sa liderima Zapadnog Balkana rekao da može unapred da kaže da će Kruti izgovarati ružne reči o Srbiji i njemu.
"Reći će kako će mali Putin po nalogu velikog Putina da provodi ratove na Balkanu i to je to, to je ta retorika. Ja ću da govorim žestoko i to je to. Meni je važno da sam ovde imao mnogo važne susrete i da svi gledaju sebe, kako će da prežive ovu krizu i važni su mi ti razgovori", rekao je Vučić u Davosu.
Na Svetskom ekonomskom forumu je, kako je dodao, razgovarao sa mnogo ljudi, među kojima su lideri iz EU i ekonomski stručnjaci.
Naveo je da se između ostalih sastgao sa premijerima Luksemburga i Lihteštajna, Španije i drugih afričkih i azijskih zemalja kao i sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala